Na respiratoru više od 270 pacijenata, među njima i deca

Regionalne vesti - Četvrtak 21.10.2021 - 12:17

Godinu i po dana od početka pandemije koronavirusa, bolnički kapaciteti u Srbiji su popunjeni skoro do maksimuma – hospitalizovano je 6.708 pacijenata od kojih su 273 na respiratoru, među njima su i deca.

FOTO: Getty Images FOTO: Getty Images
Na to koliko je epidemijska situacija u zemlji ozbiljna, upozorava i broj dece obolele od kovida 19, od kojih su neka i na respiratoru, a pre dva dana preminuo je učenik srednje škole u Kruševcu, koji je bio pozitivan na koronavirus.
 
Zbog loše epidemijske situacije, Krizni štab je juče doneo odluku da od 23. oktobra, od 22 časa uvode kovid propusnice za sve ugostiteljske objekte u zatvorenom.
 
Epidemiolog i član Kriznog štaba, prof. dr Branislav Tiodorović, rekao je za RTS da su kovid propusnice samo uvod za mere koje će uslediti.
 
Poručio je da imamo veliko zaražavanje kod dece, da su neka i na respiratoru te da je medicinski deo Kriznog štaba za potpuni prelazak na onlajn nastavu. 
 
Premijerka Ana Brnabić izjavila je, posle sednice Kriznog štaba, da je epidemijska situacija katastrofalna, i dodala da nepoštovanje mera svi vide i niko ne reaguje, zbog čega se krenulo u pooštrenu kontrolu. 
 
Načelnica anesteziologije u KBC "Dr Dragiša Mišović" Duška Ignjatović istakla je da Srbija mora da se ugleda na zemlje koje su uvele stroge mere i imaju rezultate, poput Italije. 
 
Struka ističe da su mere neophodne, ali i da nijedna mera ne može da zameni vakcinaciju i zato apeluju na građane da se vakcinišu ukoliko to nisu uradili do sada. 
 
 
Janković: Kovid propusnice neće imati efekta
 
Zamenik direktora Univerzitetskog kliničkog centra Niš dr Radmilo Janković kaže za RTS da kovid propusnice neće imati nekog efekta na smanjenje broja zaraženih i hospitalizovanih. Dodaje da su potrebne jake protivepidemijske mere da bi se epidemija zauzdala.
 
Ističe da uvođenje kovid propusnica neće biti dovoljno da zauzda epidemiju u Srbiji.
 
"Ona traje poslednja dva meseca jakim intenzitetom. To je simbolični efekat i poruka koju želi država da pošalje, ali neće imati efekta na smanjivanje broja zaraženih i ljudi u bolnicama. Mislim da će efekat toga biti gotovo nikakav", istakao je zamenik direktora UKC Niš.
RTS, OK Radio

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: