Narandžasti meteoalarm danas i sutra u Srbiji, 1. jula blago osveženje

Regionalne vesti - Utorak 29.06.2021 - 12:26

Na teritoriji cele Srbije danas i sutra će biti na snazi narandžasti meteoalarm zbog visokih temperatura, dok se od četvrtka 1. jula očekuje blago osveženje.

FOTO: Profimedia FOTO: Profimedia
Kako se navodi na sajtu Republičkog hidrometeorološkog zavoda, narandžasti meteoalarm znači da je „vreme opasno“.
 
„Prognozirane su opasne vremenske pojave, a takvog su inteziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje. Treba biti vrlo obazriv, svestan rizika i redovno informisan o detaljima očekivanih meteoroloških uslova. Pratiti savete koje daju nadležne državne službe“, navodi se na sajtu RHMZ.
 
Poslednja dva dana juna u Srbiji će biti veoma toplo sa najvišom temperaturom u većini mesta od 35 do 38 stepeni.
 
U četvrtak osveženje za 5 do 8 stepeni, a zatim do kraja perioda najviše  vrednosti uglavnom od 27 do 30 stepeni, uz promenljivu oblačnost i sporadičnu pojavu kratkotrajnih pljuskova sa grmljavinom.
 
Vrednosti UV zračenja će tako biti „vrlo visoke“.
 
Biometeorološka prognoza za utorak i sredu pokazuje da će očekivane biometeorološke prilike izazvati uobičajene tegobe kod većine hronično obolelih.
 
Oprez se savetuje astmatičarima, srčanim i psihičkim bolesnicima. Razdražlјivost i neraspoloženje su moguće meteoropatske reakcije.
 
Zbog temperature vazduha znatno iznad proseka preporučuje se smanjenje telesnih aktivnosti, a zbog visoke vrednosti UV indeksa preduzimanje adekvatnih mera zaštite.
 
O velikim vrućinama koje su obeležile nedelju za nama, kao i klimatskim promenama i svesti ljudi o svemu tome slušajte u najnovijoj epizodi Danasovog podkasta.
Danas, OK Radio

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: