Nejasno zašto RUSKI HUMANITARCI još ne gase požare

Regionalne vesti - Četvrtak 31.10.2019 - 12:46

Požari na Staroj planini i kod Vranja, Trgovišta i Prokuplja, u čije se gašenje još nisu angažovali pripadnici Srpsko-ruskog humanitarnog centra (SRHC) u Nišu pokrenuli su pitanje o delovanju tog centra.

Kad će da pomognu, ako ne sad? FOTO: MUP Srbije Kad će da pomognu, ako ne sad? FOTO: MUP Srbije
Redakcija “ Danasa“ želela je da sazna iz kojih razloga se SRHC još nije uključio u akciju gašenja požara na Staroj planini, koji je izbio još pre četiri dana, ali u ovom centru nije dobila odgovor na postavljeno pitanje, već samo zvanično saopštenje.
 
„Spremni smo da reagujemo i pomognemo u gašenju požara na Staroj planini, u zavisnosti od potreba i procena i shodno međudržavnom sporazumu Srbije i Rusije. U stalnoj smo vezi sa Sektorom MUP-a Srbije za vanredne situacije i sva pitanja koordiniramo s njima i zajedno rešavamo“, navedeno je u saopštenju SRHC.
 
Dodaje se da je humanitarni centar spreman da pomogne u eventualnom angažovanju avijacije Ministarstva za vanredne situacije Rusije, po proceduri koju su utvrdile dve vlade, dok u magacinima ima opreme koja se može dostaviti i ustupiti.
 
„Uspostavljen je kontakt sa Nacionalnim centrom za upravljanje u kriznim situacijama Ministarstva za vanredne situacije Rusije, u cilju praćenja novonastalog stanja“, saopštio je RSHC.
 
Načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić rekao je juče da nema širenja požara na Staroj planini
 
– Izvesno je da će se u četvrtak u gašenje požara uključiti „Iljušin 76“, koji će doleteti iz Rusije, izjavio je Marić. On je za avion „Iljušin“ rekao da može da izbaci 42 tone vode, da je to jedna od najboljih letelica u svetu u ovom trenutku kada je o ovakvim požarima reč i da će zaista mnogo pomoći, jer je najefektivnije u ovom slučaju gasiti požar iz vazduha, budući da je teren jako nepristupačan i da je u pitanju velika nadmorska visina.
 
Marić je kazao i da domaćinstva nisu ugrožena, kao i da su stariji ljudi u nekoliko navrata evakuisani u okolini Trgovišta, ali da nije reč o masovnim evakuacijama.
 
Na gašenju požara na Staroj planini angažovani su, kako navode iz MUP-a, vatrogasci-spasioci iz Pirota, Niša, Dimitrovgrada, Babušnice, Zaječara, Leskovca, Smedereva, Pančeva, Jagodine, Šapca i Kruševaca. Požar na Staroj planini izbio je na bugarskoj strani odakle se proširio na teritoriju Srbije.
 
U požarima koji su zahvatili Pčinjski okrug takođe nema ugroženog stanovništva i objekata, a na gašenju je angažovano više od 130 vatrogasaca-spasilaca iz Vranja, Beograda, Novog Sada, Kragujevca, Kraljeva, Valjeva, Sremske Mitrovice, Niša i Leskovca. Požar se gasi u četiri sektora na teritoriji Bosilegrada, Trgovišta, Surdulice i Čestelina.
 
Na gašenju požara u Pčinjskom okrugu angažovana je i Helikopterska jedinica MUP-a Srbije.
Danas, OK Radio

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: