Niška firma: Odlažemo fabriku zbog dugova države

Regionalne vesti - Sreda 25.04.2018 - 09:59

Niš -- Kompanija "E reciklaža" iz Niša saopštila je da odlaže za ovu godinu planirano otvaranje novog pogona za reciklažu i zapošljavanje još 100 radnika.

Kasni se 18 meseci sa isplatama za tretiran otpad FOTO: Thinkstock Kasni se 18 meseci sa isplatama za tretiran otpad FOTO: Thinkstock
Investicija firme za reciklažu električnog i elektronskog otpada se odlaže dok joj država ne isplati dugovanje i, kako je istaknuto, kreira stabilno i predvidljivo finansiranje iz Zelenog fonda. 
 
"Sve dok se od 12 milijardi dinara prikupljenih od eko takse, na tretman opasnog otpada troši 2,2 milijarde, neće biti dovoljno novca za tretman svih nastalih količina opasnog otpada", rekao je direktor E reciklaže Ninoslav Milenković, navodi se u saopštenju. 
 
Ministarstvo finansija, kako je naglašeno, već treću godinu zaredom kasni 18 meseci sa isplatama za tretiran otpad, što uzrokuje dodatna nepotrebna zaduživanja kompanija, pa samim tim i kamate koje su ogromne. 
 
Iz E reciklaže smatraju da je najveći problem što se reciklerima isplaćuje samo 70 odsto tretiranog otpada, zbog čega je moguće zaustavljanje većine prerađivačih kapaciteta u zadnjem kvartalu ove godine, što je po njima ravno ekološkoj katastrofi. 
 
"Ključna stvar za napredak u ovoj oblasti je da se u narednom periodu obezbedi da naplaćena eko taksa bude usmerena na projekte iz oblasti životne sredine, kao i da se namenski troši. Neophodna je odlučna politika države u ovoj oblasti i razumevanje Minisatrstva finansija, kako bi se eko takse naplatile u potpunosti od zagađivača a tretiran opasan otpad platio na vreme i u celosti", rekao je Milenković. 
 
Iz E reciklaže ocenjuju da je ohrabrujuće što ministar zaštite životne sredine Srbija Goran Trivan razume potencijal reciklažne industrije i doprinos koji recikleri daju u zaštiti životne sredine. 
 
E-reciklaža koristi najsavremeniju tehnologiju i mašine za reciklažu kako bi sve vrste elektronskog otpada bezbedno uklonile iz prirode. Poseduju integralnu dozvolu koja važi na celoj teritoriji Srbije i odnosi se na sakupljanje, transport, skladištenje i tretman elektronskog otpada. 
 
U fabrici 160 radnika dnevno preradi i do 100 tona otpada, a sav reciklirani materijal se izvozi. 
 
E reciklaža ima potencijal da poveća kapacitete prerade otpada sa trenutnih 14.000 na 22.000 tona godišnje.
B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: