Ocene tek kada se đaci vrate u klupe: Za osnovce počela nastava na RTS-u, od ponedeljka i časovi za srednjoškolce

Regionalne vesti - Sreda 18.03.2020 - 13:55

Nastavnici putem "vajbera"daju domaće zadatke koje učenici treba svakodnevno da rešavaju

Nastava za srednjoškolce da se preseli na RTS i RTS Planeti FOTO: Screenshot Nastava za srednjoškolce da se preseli na RTS i RTS Planeti FOTO: Screenshot
Onlajn nastava za đake osnovnih i srednjih škola počela je od utorka u 8 sati, na kanalu RTS 3 i platformi RTS Planeta. Počelo je lekcijama iz srpskog i matematike za prvačiće, usledili su časovi iz ova dva predmeta za drugi razred, pa za treći i tako redom do 18 časova.
 
Istovremeno, učitelji i nastavnici uključili su se putem vajber-grupa i deci poslali lekcije koje su bile na redu u trenutku kada je nastava prekinuta. Oni su poručili deci i roditeljima da redovno prate nastavu preko TV, pa ako su lekcije koje se emituju već učili ove će im dobro doći da ponove gradivo. Od ponedeljka počinje nova šema, a u onlajn nastavu biće uključen i kanal RTS 2.
 
- Časove od prvog do šestog razreda prebacićemo na RTS 2, a na kanalu RTS 3 ostaće nastava za sedmi i osmi razred i počinjaće u osam sati ujutro - kaže za "Novosti" Dušan Kićović, državni sekretar u Ministarstvu prosvete. - Kada se na RTS 3 završe časovi za sedmi i osmi razred, a za osmake još jedan predmet od po pola sata - počeće časovi iz opšteobrazovnih predmeta za srednje škole. Časovi na RTS Planeta svakako ostaju.
 
Kićović za Novosti naglašava da su snimanja u OŠ "Ivan Goran Kovačić" pri kraju, a da za gimnazije onlajn nastava počinje u ponedeljak.
 
- Od ponedeljka će nastava i za srednjoškolce da se preseli na RTS, a lekcije će biti i na RTS Planeta - kaže nam Aleksandar Pajović, pomoćnik ministra za srednje obrazovanje.
 
Roditelji gimnazijalaca, inače, dobili su obaveštenje da se ocenjivanje nastavlja i u usmenoj i u pisanoj formi. Nastavnici će pratiti rad učenika, a ocene će dobiti tek kad se vrate u klupe.
 
- U ocenjivanju učenika ulogu će imati i elektronski udžbenici u kojima se nalaze i pitanja i odgovori, pa će đaci moći da se samovrednuju. Imate digitalne udžbenike, na svakoj lekciji imate pitanje i odgovore. Dete može samo da odgovori, a roditelj može da vidi da li je dete tačno odgovorilo - kazao je ministar prosvete Mladen Šarčević.
 
Drugi model ocenjivanja biće uz pomoćne materijale, koje će roditelji vraćati školama putem es-dnevnika.
 
- Drugi modeli ocenjivanja su projekti i vežbe koje ćemo slati. Ako su sebe bolje ocenili, onda su sami sebe prevarili - istakao je Šarčević.
 
PROBA MATURE
 
PROBA male mature, ranije zakazana za 27. mart, ili će biti održana onlajn ili će biti otkazana. Testovi su spremni, a odluku će doneti ministar prosvete do kraja nedelje - saznaju "Novosti".
 
- Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja spreman je i za onlajn i za uobičajeno testiranje - rekao nam je Branislav Ranđelović, direktor Zavoda.
 
NA FAKULTETIMA NASTAVA NA DALjINU
 
NASTAVA na fakultetima Univerziteta u Beogradu odvija se onlajn, ispiti su pomereni i biće organizovani kada se za to stvore uslovi - rekao je za "Novosti" prof. dr Petar Bulat, prorektor za nastavu BU.
 
On naglašava da će fakulteti sami da procene da li imaju mogućnosti da organizuju ispite, uglavnom, učiniće sve da studenti ne budu oštećeni.
Večernje novosti, OK Radio

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: