Od korona-kazni 30 miliona: Januar obeležio osetan porast kršenja protivepidemijskih mera širom države

Regionalne vesti - Petak 22.01.2021 - 12:42

Sanitarna inspekcija, policija i komunalci još "trče maraton" u kontroli sprovođenja protivepidemijskih mera, iako su praznici prošli, a od četvrtka su započeli i kontrole na svim vakcinalnim punktovima za masovnu imunizaciju van zdravstvenih ustanova.

Zatvoreno 27 uglavnom ugostiteljskih objekata FOTO: Getty Images Zatvoreno 27 uglavnom ugostiteljskih objekata FOTO: Getty Images
Pomoćnik ministra zdravlja za inspekcijske poslove Goran Stamenković otkriva za "Novosti" da je za prvih 17 dana januara naplaćeno 28,9 miliona dinara od mandatnih kazni. To je gotovo dostiglo ukupnu sumu - 30,4 miliona od kazni izrečenih za prvih 45 dana primene novog Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, koji važi od 16. novembra.
 
Delokrug ovih službi je sada proširen i na punktove za vakcinaciju, na kojima sanitarni i zdravstveni inspektori kontrolišu obezbeđenost prostora za adekvatan pregled pre imunizacije, stavljanje na uvid obrazaca sa saglasnost za prijem vakcine i upisivanje podataka vakcinisanih u medicinsku dokumentaciju.
 
- Kontrolišemo i odlaganje medicinskog otpada koji se stvara pri imunizaciji, da li svaki punkt ima prostorije za odmor vakcinisanih osoba - objašnjava Stamenković.
 
To ne odvlači pažnju inspektora sa ugostiteljskih i trgovinskih objekata, koji su u najčešći prekršioci protivepidemijskih mera.
 
- Generalno nismo očekivali da će se mere za najveće praznike kršiti u ovolikoj meri, ali ni ovo nije drastičan broj prekršaja - priča Stamenković. - Od 31. decembra do 3. januara urađeno je 2.896 nadzora, zatvoreno 27 uglavnom ugostiteljskih objekata i po osnovu 132 prekršajna naloga izrečeno kazni u visini 4,5 miliona dinara.
 
Za srpsku Novu godinu se, bar po onome što pokazuje učinak nadzora, više slavilo. Samo za jedno veče, 13. januara urađeno je 1.198 nadzora i izrečena 82 prekršaja sa iznosom kazni od pet miliona dinara.
 
- U kontroli poštovanja mera radili smo sa policijom i komunalcima. Sanitarna inspekcija je prvih 17 dana januara izrekla 356 prekršajnih naloga u iznosu 13,8 miliona dinara - objašnjava Stamenković. - Na terenu su za Novu godinu bila 102 inspektora, a za srpsku 95. Iz redova komunalne inspekcije i policije bilo je oko 1.000 angažovanih i oni su za prvih 17 dana januara izrekli 1.240 prekršajnih naloga u ukupnom iznosu kazni od 15 miliona dinara.
 
Zbog kršenja mere kućnog karantina izrečene po ulasku u zemlju bez negativnog PCR testa kaznu od 150.000 dinara moraće da plati 1.100 ljudi, među kojima je najviše onih koji su u Srbiju posle 21. decembra ušli na Batrovcima i Horgošu.
 
- Od kada je uveden PSR za ulazak u Srbiju za njih 51.144 izrečena je mera kućnog karantina, iz kojeg je do sada istekom obaveznih 10 dana ili dostavljanjem negativnog PSR testa izašlo 48.000 ljudi - precizira Stamenković. - Oko 3.000 je još pod merom čije sprovođenje kontroliše MUP.
Večernje novosti, OK Radio

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: