Od ponedeljka počinje toplotni talas, a u utorak nas čeka EKSTREMNI temperaturni šok

Regionalne vesti - Subota 24.07.2021 - 12:40

Meteorolozi najavljuju toplotni talas iz Afrike, kao i dolazak tropskih noći, što znači da možemo očekivati temperature od 35 do čak 40 stepeni, a noćne neće biti niže od 20.

FOTO: Pixabay FOTO: Pixabay
U Srbiji će danas biti pretežno sunčano i toplo. Posle podne, uz lokalni razvoj oblačnosti, na jugu i istoku zemlje retka pojava kratkotrajnog pljuska s grmljavinom. Jutarnja temperatura od 11 do 18 C, najviša dnevna od 29 do 31 stepen C.
 
"Nekoliko dana već uživamo u prijatnim temperaturama i, u stvari, ovo vreme je naše leto. Mnogi su i zaboravili da temperature od juče, koje su danas i koje će biti još sutra, jesu leto. To su vrednosti, manje – više, od 26 do 30 stepeni Celzijusovih. Vreme je ugodno, čak su i noći prijatne za spavanje. To će potrajati još samo u subotu, što znači da će biti pretežno sunčano i umereno toplo uz temperature do 30 stepeni. Nigde neće prelaziti 30", kaže Đorđe Đurić, meteorolog.
 
Već u nedelju, kako Đurić prognozira, će biti toplije u odnosu na subotu i petak. U većini predela temperature će od 25. jula biti iznad 30 stepeni. To neće biti ekstremna promena i ekstremno visoka temperatura, do 32-33 stepena.
 
"U ponedeljak sledi priliv veoma tople vazdušne mase sa severa Afrike što će dovesti do daljeg porasta temperatura. Kraj je jula i to treba i očekivati, tako da biti veoma toplo vreme sa temeperaturama, u ponedeljak do +35, a najvrelije će biti u utorak i sredu. Tada bismo u većini predela imali temperature i preko +35 stepeni, čak do +40", kaže Đorđe Đurić i ističe da postoji mogućnost da najtoplije bude na istoku zemlje, oko Negotina, sa vrednostima do čak 40 stepeni.
 
U ostalim delovima Srbije 36-37 stepeni će biti maksimum i zadržaće se pretežno sunčano, a u poslepodnevnim časovima postojaće mogućnost za razvoj oblačnosti i ređu pojavu lokalnog pljuska sa grmljavinom.
 
"Prema trenutnim prognozama, u četvrtak i petak sledi blagi pad temperature, za oko par stepeni, ali ostaju vrednosti iznad 30 stepeni i ostaje veoma toplo u Srbiji. U ovom periodu nema značajnih padavina i do kraja jula, i možda i prvih dana avgusta, će se zadržati pravo letnje vreme uz parametre visokih temeperatura", najavio je meteorolog.
Mondo, Blic, OK Radio

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: