Otkazan festival „Teatar na raskršu“ u Nišu

Regionalne vesti - Ponedeljak 31.08.2020 - 14:26

Drugi međunarodni festival „Teatar na raskršću“ u Nišu po drugi put je odložen i neće biti održan ove godine, saopštilo je danas Narodno pozorište Niš.

Foto. S.Tasić/OK Radio Foto. S.Tasić/OK Radio

„Teatar na raskršću“ je trebalo da bude održan od 11. do 19. marta ove godine, ali je otkazan zbog epidemije korona virusa, mada je tada jorganizator najavio da bi mogao da bude pomeren za septembar.

„Posle dužeg promišljanja, analize svih mera i protokola država učesnica i konsultacija sa svim pozorištima i nadležnim organima, niško pozorište je prinuđeno da još jednom donese odluku o odlaganju pozorišnog festivala, iskreno se nadajući da će ova teška godina za umetnost i kulturu, uskoro biti zauvek za nama“, naveo je direktor Narodnog pozorišta Niš Spasoje Ž. Milovanović.

On je najvio da će Festival biti održan u svom stalnom terminu, od 11. do 19. marta 2021. godine, ukoliko to epidemiološki uslovi budu dozvolili.

„Očekujemo da ćemo uspeti da realizujemo festival sa već utvrđenom selekcijom i bez većih promena. „Teatar na raskršću“ sa nestrpljenjem očekuje proleće i susret sa svojom festivalskom publikom, kao i dolazak gostiju i umetnika iz čitavog regiona u grad Niš“, naveo je Milovanović.

Ovogodišnji festival „ Teatar na raskršću“, pak, pratile su kontraverze jer je odluka da predsednik Srbije Aleksandar Vučić bude pokrovitelj ovogodišnjeg izdanja uznemirila deo pozorišne zajednice, pa su pojedini reditelji otkazali svoje angažmane u Nišu.

Reditelj Kokan Mladenović je, posle veoma negativnih komentara koje je izneo u javnost zbog činjenice da je predsednik Srbije pokrovitelj, odlučio da povuče režiju, naslov i autorski tim predstave „Sitničarnica kod srećne ruke“, koja je trebalo da bude premijerno izvedena 11. marta na Dan Narodnog pozorišta iz Niša i da otvori drugo izdanje festivala.

I sada pokojni pozorišni reditelj iz Hrvatske Igor Vuk Torbica ogradio se od Vučićevog pokroviteljstva i vratio angažman za predstavu koju je trebalo da režira u Narodnom pozorištu Niš u novembru naredne godine.

 

Danas

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: