Patrijarh Porfirije: Molitva za mir u Ukrajini

Regionalne vesti - Ponedeljak 07.03.2022 - 11:45

Patrijarh srpski Porfirije pozvao je vernike da se mole za mir u Ukrajini i da, umesto rata, što pre dođe do mirovnih razgovora.

FOTO: G.Mitić/OK Radio FOTO: G.Mitić/OK Radio
"Naša lična sećanja, sećanja svakoga od nas, na tragične ratove i sukobe na prostorima bivše Jugoslavije nisu prestala da budu veoma živa među nama, a evo još jedan rat je buknuo u Evropi i to među našom braćom hrišćanima, Rusima i Ukrajincima. Taj rat otkriva podeljenost. Taj rat proizvodi stradanja i podele, ali ne samo u ovom trenutku između naše braće Rusa i Ukrajinaca, nego preti stradanjima i podelama i u čitavom svetu i u Evropi, gde osećamo kao da nadolazi tragedija. 
 
Zbog toga je buknula, kao što je rat buknuo, i tuga u našim srcima, ali i zebnja u našim dušama; tuga zbog stradanja nama bliskih naroda po svemu, ali i zebnja zbog opasnosti koje taj rat nosi i po celu Evropu i po čitav svet. To znači i opasnost i po nas koji živimo na prostorima koji su podeljeni i još uvek nedovoljno izmireni. Zato osećam potrebu da podstaknem sve nas večeras ovde sabrane da tugu pretvorimo u saosećanje, u solidarnost sa onima koji stradaju, sa onima koji sada ostaju bez svojih domova i koji traže utočište i sigurnost izvan njih ", rekao je patrijarh Porfirije u nedelju uveče u Hramu Svetog Save.
 
"Dužni smo Hrista Boga radi da posvedočimo istinsku i pravu ljubav, ljubav jevanđeljsku i hrišćansku, i da te ljude koji kao izbeglice dolaze ne primimo samo u naše domove nego da ih smestimo i u naša srca, u našu ljubav. Mi smo, to već znate, pokrenuli kao Crkva sakupljanje priloga za postradale u Ukrajini i skupili smo već izvesnu svotu koju ćemo, na način na koji to bude moguće, dostaviti mitropolitu Onufriju, a on će znati gde da tu našu skromnost kao izraz saosećanja i ljubavi dodeli tamo gde je to potrebno nezavisno od toga ko je koje vere i ko je koje nacionalnosti", podsetio je patrijarh srpski.
 
"Pozivam i sve nas da zebnju pretvorimo u razboritost, u mudrost, jer nam je to itekako potrebno u svetu jednostranih, pa i neretko i ne od juče, medijskih manipulacija i kampanja i u vremenu naših ličnih, emocionalnih i iskustvenih iskušenja. Molimo se da nam Bog da mudrost da odlučujemo i postupamo najbolje moguće u interesu čuvanja jednih drugih od sebe, ali čuvanja jednih drugih za sebe, da se molimo, braćo i sestre za mir, da delujemo odlučno, da čuvamo i svedočimo mir gde god da jesmo i gde god da živimo, a naročito da uložimo sve svoje duhovne i sve druge snage da čuvamo i očuvamo mir na prostorima gde se prožimamo i gde živimo sa drugim narodima i, ako hoćete, na prostorima donedavno jedne zajedničke zemlje", zaključio je u svojoj besedi patrijarh srpski Porfirije. 
OK Radio

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: