Počelo polaganje male mature, mere zaštite i đaci da ne brinu

Regionalne vesti - Sreda 23.06.2021 - 12:35

Danas i u naredna dva dana osmaci polažu malu maturu, koja počinje testom iz srpskog jezika i književnosti, tj. maternjeg jezika. Ministar prosvete Branko Ružić kaže za RTS da je sve spremno za polaganje male mature i da se sprovode sve mere zaštite.

FOTO: Getty Images/Ilustracija FOTO: Getty Images/Ilustracija
Ružić je rekao da je locirano 18 punktova sa izazovnim situacijama, ali da je sve spremno za polaganje mature. Prema njegovim rečima, test se polaže u 1.247 škola. Dodao je da se epidemiološke mere poštuju, i da se gde god je više od 50 učenika test održava u fiskulturnim salama.
 
„Svi testovu su dovezeni juče do 31 punkta, a onda distribuirani u školama. Sve mere zaštite se sprovode“, naveo je Ružić za RTS.
 
Poručio je deci da nemaju tremu i da je sada prilika da pokažu znanje.
 
Kada je reč o zamerkama sindikata da su rezultati na testovima lošiji, Ružić kaže da takvih analiza nije bilo, a da je napraljen presek stanja nakon probnog testa, i da je pokazano da nema odudaranja, u odnosu na regularnu godinu pre pandemije. Navodi da se situacija prati i da ove godine ima veći broj zatvorenih pitanja.
 
Govoreći o čuvanju testova, Ružić kaže da je najveća odgovornost na direktorima, ali i na nastavnicima.
 
„U obrazovnom sistemu sede predani ljudi, koji grade ličnosti dece“, kaže Ružić i poručuje da će oni koji pomisle da zloupotrebe testove biti najstrožije kažnjeni.
 
Ministar je rekao da će po završetku procesa imati podatke gde je najveća zainteresovanost.
 
Test od 20 pitanja u tri nivoa
Oko 68.280 budućih srednjoškolaca planira da izađe na ovogodišnji završni ispit, a zbog epidemiološke situacije, u učionici je dozvoljeno prisustvo do 12 učenika, uz dva dežurna nastavnika.
 
Za one škole u čijim odeljenjima je do 50 učenika 8. razreda, biće omogućeno polaganje u velikim prostorijama, poput fiskulturnih sala.
 
Nakon testa iz maternjeg jezika, u četvrtak sledi test iz matematike a u petak kombinovani.
 
Pred budućim srednjoškolcima biće test od 20 pitanja podeljena na tri nivoa – osnovni srednji i napredni, a pitanja će biti otvorenog i zatvorenog tipa. Za njihovo rešavanja imaće 120 minuta.
 
Otvorena pitanja su kada učenici dopisuju odgovore, a zatvorena kad već imaju ponuđen odgovor.
 
Ministar prosvete Branko Ružić ranije je najavio da će ovogodišnja mala matura imati više pitanja zatvorenog tipa.
 
U nedelju, 27. juna, učenici će moći da vide preliminarne rezultate na sajtu Moja srednja škola i istog dana moći će da podnesu elektronsku žalbu, prigovor prvostepenoj komisiji na određeni zadatak.
 
Nakon toga u utorak, 29. juna, zaseda drugostepena komisija, a u petak će biti objavljeni konačni rezultati.
 
U subotu i nedelju kreće popunjavanje liste želja.
RTS, OK Radio

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: