Počinje imunizacija protiv sezonskog gripa, za koga je vakcina obavezna

Regionalne vesti - Sreda 30.09.2020 - 11:12

Prvog dana oktobra počinje imunizacija protiv sezonskog gripa. Nabavljeno je oko 500.000 doza. Direktorka Instituta “Dr Milan Jovanović Batut“ dr Verica Jovanović kaže za RTS da je važno da se sve osobe koje imaju hronične bolesti jave izabranom lekaru i obave imunizaciju. Navodi da je od velikog značaja sve što može sprečiti respiratorne bolesti da ne dođe do eventualnog zajedničkog javljanja respiratornih infekcija i kovida 19.

Prvog dana oktobra počinje imunizacija protiv sezonskog gripa FOTO: Thinkstock Prvog dana oktobra počinje imunizacija protiv sezonskog gripa FOTO: Thinkstock
Dr Verica Jovavnović je gostujući u Jutarnjem programu RTS-a izjavila da s obzirom na to da se nalazimo u epidemiološkoj situaciji koja se povezuje sa kovidom 19, posebna pažnja ove godine se pridaje imunizaciji protiv gripa i da je zato veoma značajno da ona krene odmah.
 
"Zato će od sutra u svim domovima zdravlja započeti vakcinacija, pre svega rizičnih grupa. Važno je da sve osobe koje imaju hronične bolesti da se jave svom izabranom lekaru i obave imunizaciju. Za razvoj imuniteta svake osobe ja važno da prođu dve do tri nedelje, zato je važno da vakcinacija krene na vreme. Bitno je da obratimo pažnju na sve osobe koje se nalaze u domovima za smeštaj starih, u institucijama za kolektivni smeštaj, jer je važno da se vakcinišu štićenici, ali i zaposleni, kao način sprečavanja širenja gripa koji sa simptomima može biti i dobar osnov za razvoj i kovida 19", naglasila je Jovanovićeva.
 
Ističe da kada je u pitanju obaveznost u vakcinaciji, sve rizične grupe pripadaju, prema Pravilniku, obaveznoj grupi, štićenici i korisnici domova za stare i zdravstveni radnici koji su prvi na udaru.
 
"Iz tog razloga apelujemo na imunizaciju pre svega onih grupa koje su u riziku, jer će one biti i najosetljivije kada je u pitanju i superinfekcija i eventualno udruženo pojavljivanje gripa i kovida 19, što ćemo pratiti", ističe Jovanovićeva.
 
Navodi da je interesovanje za imunizaciju u prošloj godini bilo najveće u posledih deset godina.
 
"Država je obezbedila oko 500.000 doza vakcina. Spremni smo da sprovedemo vakcinaciju i protiv streptnokokusne pneumonije za sve osobe u kolektivnim smeštajima. Sve što može sprečiti respiratorne bolesti od velikog je značaja da ne dođe do superponiranja i zajedničkog javljanja i kovida 19. Dakle, treba se vakcinisati na vreme", zaključila je Jovanovićeva.
RTS, OK Radio

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar:
Chaki
30.09.2020. , 13:37
Неповредивост физичког и психичког интегритета Члан 25.Устава Републике Србије Физички и психички интегритет је неповредив. Нико не може бити изложен мучењу, нечовечном или понижавајућем поступању или кажњавању, нити подвргнут медицинским или научним огледима без свог слободно датог пристанка.