Počinje probna državna matura – utvrdiće se da li ocene odgovaraju znanju

Regionalne vesti - Utorak 05.04.2022 - 12:24

Učenici koji završavaju srednjoškolsko obazovanje u Srbiji radiće probnu državnu maturu od danas do 8. aprila.

FOTO: Getty Images FOTO: Getty Images
Miloš Blagojević iz Ministarstva prosvete rekao je za RTS da je cilj da se ispitaju znanje, veštine i kompetencije koje su učenici stekli u srednjem obrazovanju.
 
U 12 sati svi veliki maturanti polagaće probnu državnu maturu. Ona prava polagaće se prvi put naredne školske 2023/24 godine i ujedno će biti ispit za završetak srednje škole i upis na fakultete.
 
Miloš Blagojević iz Ministarstva prosvete rekao je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, da je državna matura set ispita kojima se završava srednje obrazovanje.
 
"Tu imamo određene razlike, imamo završni ispit za trogodišnje profile, koji počinje sledeće godine i imamo stručnu umetničku i opštu maturu kojom se završava četovorgodišnje srednjoškolsko obrazovanje, to će biti praktično uvedeno 2023/2024. godine", rekao je Blagojević.
 
Prema njegovim rečima, to je jedan standardizovan način na koji želimo da ispitamo već postojeća znanja, veštine i kompetencije koje su učenici stekli u srednjem obrazovanju.
 
"To je nov način organzovanja cele priče. Mi danas imamo maturske ispite u srednjim školama, kojim se završava taj nivo obrazovanja. Razlika je što je do sada to rađeno na nivou škole, gde su nastavnici sami pripremali ispite, a mi želimo isti test za sve srednjoškolce u isto vreme, da bude standardizovan test koji će pokazati kvalitet njihovog znanja", kaže Blagojević.
 
 
Upoređivanje znanja sa ocenama 
 
Blagojević kaže da žele da izmere i uporede znanje učenika nakon završetka srednjih škola sa njihovim ocenama, da vide kakav je kvalitet znanja koje imaju nakon srednjoškolskog obrazovanja i da nakon toga iskoriste dobijene rezultate - kako za unapređenje samog procesa ocenjivanja tako i procesa rada sa tim učenicima.
 
"Nešto slično kao ono što imamo na nivou osnovnog obrazovanja, ali podignuto na viši nivo", istakao je Blagojević.
Šta će se polagati danas, sutra, u četvrtak i petak
 
Probna državna matura počinje danas testom iz maternjeg jezika, odnosno srpskog jezika i književnosti, koji će polagati svi učenici četvorogodišnjih profila.
 
Sutra sledi test iz matematike, osim za učenike koji su matematiku učili jednu ili dve godine.
 
"Treći ispit je za gimnazijalce opšteobrazovni predmet, mogli su da biraju sa liste sedam ponuđenih - istorija, geografija, biologija, hemija, fizika, strani jezik i u petak imamo stručni test, koji polažu učenici srednjih stručnih škola", napomenuo je Blagojević.
 
Prema njegovim rečima, test je standardizovan. "Imamo veliku bazu zadataka, ono što je bitno je da proverimo kvalitet tih zadataka, da vidimo kako su formulisani, da li se postiže ono što smo očekivali sa tim zadatkom", kaže on.
 
Ukazuje da su učestovali univezitetski profesori u radnim grupama, a radne grupe su po određenim uputstvima pravile standardizovan test.
 
 
Test isti i za gimnazijalce i za srednje stručne škole 
 
Blagojević kaže da se često postavlja pitanje da li je test isti i za gimnazijalce i za srednje stručne škole.
 
"Isti je test, rađen je na osnovu standarda postignuća, koji su definisani za kraj srednjoškolskog obrazovanja, oni se ne razlikuju za učenike gimnazija i srednjih stručnih škola", rekao je Blagojević.
 
"Cilj je da imamo bazu zadataka, da služi učenicima, a i nastavnicima kao putokaz šta će se očekivati na tom ispitu. Nije cilj da bude iznenađenje za svakog učenika, da bude pokazatelj njihovog znanja i da znaju šta će ih čekati, neće biti isti brojevi, neće biti iznenađenja u narednom periodu kada to budemo uvodili", zaključio je Blagojević.
RTS, OK Radio

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: