Poznati hirurg obučava niške lekare tehnici operacije lobanje kroz nos

Regionalne vesti - Nedelja 06.05.2018 - 10:24

Nepune dve godine u Beogradu ljudi imaju mogućnost da im se operiše baza lobanje na manje invazivni način – kroz nosnu šupljinu. Hirurg Dragan Savić i u niškom Kliničkom centru operisao je na ovaj način i pokazao tehniku ovdašnjim hirurzima, a u planu je, kaže, da se ova saradnja nastavi, kako bi ovakve intervencije mogle da se vrše i u Nišu.

Velike koristi od nove tehnike FOTO: Thinkstock Velike koristi od nove tehnike FOTO: Thinkstock
Hirurgu iz Beograda na ovoj operaciji asistirala je direkorka niške neurohirurške klinike Vesna Nikolov. Ona je objasnila da je prednost ove tehnike što zahvat traje kraće, kao i to što je proces oporavka jednostavniji.
 
- Operacija tumora na mozgu može da traje i više od šest sati, a ovom novom metodom značajno skraćujemo i operativni i postoperativni proces, jer lobanja ostaje netaknuta, a čitav proces se odvija kroz nosne šupljine – objasnila je Nikolov.
 
Pun reči hvale što se tiče niškog Kliničkog centra bio je Savić i rekao da mu je drago što će ovu tehniku uskoro primenjivati i niški lekari.
 
- Konačno ćemo nadalje imati mnogo bolju saradnju nego ranije, a ja ću nastaviti da dolazim kad god me budu zvali, da im pomažem dok ne budu sami potpuno počeli da rade ovakve intervencije, što će se, koliko vidim po njihovoj želji i stručnosti, dogoditi vrlo brzo – ispričao je Savić.
 
Podsetimo, pre dva i po meseca po prvi put je u Nišu urađena operacija tumora na mozgu aparatom “kjuza”, koji čuva krvne sudove i zdravo moždano tkivo.
Južne vesti, OK Radio

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: