Pravna pomoć i saveti građanima i novinarima koji budu uhapšeni na blokadama

Regionalne vesti - Subota 04.12.2021 - 12:37

Tim Kreni-promeni, Pokret slobodnih građana, Demokratska stranka, Narodna stranka, Stranka slobode i pravde, Ne davimo Beograd, organizovali su kontakt mejlove i brojeve telefona za besplatnu pravnu pomoć građanima koji budu lišeni slobode tokom današnjih blokada saobraćaja povodom usvajanja Zakona o eksproprijaciji i Zakona i referendumu i narodnoj inicijativi. NUNS i NDNV organizovali su pravnu pomoć za novinare lišene slobode.

FOTO: Getty Images FOTO: Getty Images
U nastavku možete videti spisak kontakt podataka organizacija koje su nude besplatnu pravnu pomoć građanima koji budu imali bilo kakvu pravnu posledicu nakon blokade:
 
Narodna stranka: kontakt@narodna.org.rs
Stranka slobode i pravde Beograd (SSP): pravnitim.beograd@ssp.rs ili 0638676207
Ne davimo Beograd (NDMBGD): info@nedavimobeograd.rs
Kreni-promeni uzuz@kreni-promeni.org
Pokret slobodnih građana: office@pokretslobodnih.rs
Demokratska stranka (DS): pravnitim@ds.org.rs
 
Tim Kreni-Promeni je u dve objave na Instagramu podelio savete Beogradskog centra za ljudska prava građanima koji budu lišeni slobode.
 
U objavama stoji da ukoliko ste lišeni slobode od strane policije imate pravo da budete upoznati sa razlogom lišavanja slobode, odnosno sa svime što vam se stavlja na teret, da o lišenju slobode obavestite lice po izboru, poput člana porodice ili drugog bliskog lica, kao i da kontaktirate advokata po izboru, koji će Vam u slučaju da nemate novca ili advokata ne izaberete, u slučaju obavezne odbrane biti dodeljen od strane suda. Pre davanja bilo kakve izjave u policiji ili Tužilaštvu imate pravo na poverljiv razgovor sa advokatom, a imate pravo i da advokat prisustvuje svakom vašem davanju izjave. Vaš advokat i Vi imate pravo da podnesete primedbu na zapisnik u kom je sadržana Vaša izjava, a takođe advokat sme da prisustvuje Vašem lekarskom pregledu. Lekarski pregled imate pravo da zatražite jednom ili više puta,  kod lekara kojeg Vi izaberete tako što ćete dati njegove kontakt podatke službenim licima. Vaše je pravo da lekarski pregled bude poverljiv, osim ako lekar iz razloga bezbednosti ne traži prisustvo policijskog službenika. Imate pravo i da od lekara zahtevate da upiše Vaše tvrdnje ko vam je, kada i kako povrede naneo, kao i da od lekara zahtevate da detaljno opiše sve povrede na Vašem telu, koje su nastale nakon zlostavljanja. Imate pravo i da zahtevate od lekara da fotografiše Vaše povrede, kao i da dobijete primerak lekarskog izveštaja o obavljenom lekarskom pregledu u policiji, kao i da iznesete primedbe na taj izveštaj.
 
Narodna stranka savetuje građane da od neuniformisanih lica traže da pokažu legitimaciju, te građane obaveštavaju da imaju pravo da traže broj legitimacije i značke i uniformisanim licima. Građane pozivaju da se prema policijskim službenicima odnose bez ikakve provokacije, nasilja i bilo kakvog fizičkog otpora ,,jer to može predstavljati krivično delo“. Savetuju i da se građani brane ćutanjem do dolaska advokata. U ranac koji ponesu sa sobom na protest treba da stave lični dokument sa fotografijom, kao i flašu vode.
 
Narodna stranka i Ekološki ustanak su građane pozvali da nose maske kako bi se zaštitili od kovid-19 virusa, ali i od suzavca, kao i kako bi sprečili prepoznavanja lica nakon eventualnog snimanja kamera pored puta. Narodna savetuje da se isključi prepoznavanje lica na mobilnom telefonu, kao i da se stavi šifra za otključavanje, jer, kažu, građani nisu u obavezi da daju šifru za otključavanje telefona policiji. Kažu i da ne treba nositi telefon sa sobom u slučaju privođenja ili poziva na razgovor. Građanima, u slučaju da ih napadnu „batinaši“, savetuju da pruže „samo nužnu samoodbranu“ i da se ne izdvajaju iz mase. Organizacije građane savetuju i da im telefon uvek bude spreman za snimanje i da u slučaju provokacija i napada snimaju te incidente. Organizacije koje su pozivale na sutrašnju blokadu građanima su napominjale da je u pitanju miran i dostojnastven skup, i pozivale ih da ne nasedaju na provokacije i ne ulaze u sukobe sa policijom.
 
Podrška i pravna pomoć novinarima tokom tekućih protesta:
NUNS 066/8822 008 (Marija Babić, pravnica) ili 066/8822 006 (Rade Đurić, pravnik)
NDNV 064 9288 740 (Veljko Milić, advokat)
 
NUNS poziva novinare da kod sebe imaju press legitimacije i press prsluke, kako bi bili vidno obeleženi.
 
Press prsluke novinari mogu da dobiju u prostorijama NUNS-a tokom radnog vremena, a kancelarija će biti danas otvorena za sve one koji to nisu učinili do sada, te mogu doći u Resavsku 28/II u periodu od 10.00 do 12.30 časova, stoji na sajtu ovog udruženja.
 
Danas će u Srbiji građani blokirati saobraćajnice u više desetina gradova i mesta, a protest je došao čak i do Berlina, gde će grupa srpske dijaspore održati protest kod Branderburške kapije. Ovo je druga subota u nizu koja će biti obeležena blokadama. Povod za ovu vrstu protesta građana je usvajanje Zakona o eksproprijaciji i izmena i dopuna Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi. Blokada prošle subote ostala je upamćena po policijskoj represiji, hapšenju aktivista opozicije u gradovima po Srbiji, ali i fizičkog sukoba u Šapcu, gde su građane koji su saobraćaj blokirali napala lica sa šipkama, čekićem i bagerom.
Danas, OK Radio

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: