Prijavljeno 1.306 neželjenih reakcija na vakcinu do sada, od toga šest tromboza

Regionalne vesti - Petak 24.12.2021 - 13:58

Danas je tačno godinu dana otkakao je u Srbiji data prva doza vakcine protiv korone. Direktorka Instituta "Batut" Verica Jovanović kaže da je do sada dato više od osam miliona doza vakcine, a da je buster primilo više od 1.600.000 ljudi. Jovanovićeva je podvukla da je izvesno da buster doza štiti od teških formi bolesti. Predstavnica Agencije za lekove i medicinska sredstva Jelena Mitrašinović kaže da je do sada prijavljeno 1.306 neželjenih reakcija, od čeka su šest teški oblici tromboze.

FOTO: Free Images FOTO: Free Images
U ovom trenutku u Srbiji je mirnija epidemijska situacija, koju bi trebalo iskoristiti i za planiranje strategije protiv novog omikron soja, ali i za ubrzavanje procesa imunizacije. Prema svim istraživanjama i iskustvu zemalja u kojima je taj soj virusa već neko vreme u cirkulaciji, treća - buster doza ojačava imunitet i protiv omikrona.
 
Danas je u našoj zemlji tačno godinu dana otkakao je data prva doza vakcine protiv korone. Fajzer vakcinu tada su prvi dobili premijerka Ana Brnabić, epidemiolozi Predrag Kon i Darija Kisić, i otpočela je vakcinacija zdravstvenih radnika.
 
Direktorka Instituta "Batut" Verica Jovanović rekla je gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a povodom pojave omikron varijante koronavirusa u Srbiji da su u skladu sa SZO uveli predostrožnost za sve koji dolaze iz Južne Aafrike što se pokazalo kao opravdano jer je kod porodice koja je došla iz Bocvane posle nedelju dana od sletanja konstatovana omikron varijanta virusa.
 
"Utvrđeno je da se omikron brzo širi, da jedna osoba može da prenese virus na pet, do šest osoba, što ukazuje na povećanu infektivnost", navela je Jovanovićeva.
 
Prema njenim rečima, mere ostaju na snazi - izbegavati boravak u zatvorenom prostvoru bez zaštite, a s obzirom da se bliže novogodišnji praznici lične mere su broj jedan u zaštiti.
 
Napominje da je u Srbiji dato više od osam miliona doza vakcine, a da je buster primilo više od 1.600.000 ljudi. Jovanovićeva je podvukla da je izvesno da buster doza štiti od teških formi bolesti.
 
Predstavnica Agencije za lekove i medicinska sredstva Jelena Mitrašinović kaže da je Agenciji prijavljeno 1.306 neželjenih reakcija nakon vakcinacije, uglavnom očekivane povišene temperatute i sindroma sličnih gripu.
 
Kako je rekla, teže reakcije posle vakcinacije poput tromboze zabeleženo je kod šest  slučajeva, a kod tri je donet zaključak o povezanosti sa imunizacijom.
RTS, OK Radio

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: