Protest građana na pruzi kod Niša, traže da se prelaz obezbedi

Regionalne vesti - Nedelja 23.12.2018 - 13:26

Nekoliko stotina meštana Donje Medjurovo okupilo se danas na pružnom prelazu gde su se sudarili voz i autobus, protestujući što Železnice Srbije nisu proteklih godina tu izgradile rampu, a najavili su nove proteste ako se to ne uradi.

Najavljuju i blokadu saobracaja FOTO: N1 info printscreen Najavljuju i blokadu saobracaja FOTO: N1 info printscreen
Građani okupljeni na protestu traže da se problem hitno reši i najavljuju da će u suprotnom proteste nastaviti.
 
Kako kažu, traže normalne uslove saobraćaja i da ne brinu za svoju bezbednost. Oni smatraju da je glavni uzrok saobraćajne nesreće što nema rampe koja bi obezbedila drumski prelaz preko pruge.
 
Oni napominju da je ljudski faktor samo jedna od razloga nesreće, i da pruga mora da bude obezbeđena ne drugačiji način.
 
Najavili su da će se naredne nedelje ponovo okupiti i da će organizovati blokadu drumskog i železničkog saobraćaja ka Nišu, a deci neće dozvoliti da idu u školu ukoliko Železnice Srbije ne počnu odmah da postavljaju rampu.
 
Predsednik saveta gradjana Medjurova Žarko Rajković naglasio je da meštani već četri decenije apeluju na Železnice Srbije da postave rampu, ali bezuspešno.
 
"Ljudi naprave Ajfelovu kulu, Begrad na vodi, cela brda skidaju a ne mogu da postave dve letve i mehanizam", rekao je Rajković.
 
On je naglasio da to nije igra već da su ljudski životi u pitanju.
 
U Nišu je juče bio dan žalosti posle te tragične saobraćajne nesreće, kada je voz prepolovio autobus i usmrtio petoro putnika. Troje od 13 putnika koji su teško povređeni u sudaru i dalje je u veoma teškom stanju i životno su ugroženi, dok je stanje ostalih stabilno. Na lečenju u Kliničkom centru Niš trenutno se nalaze 24 osobe, a među njima je najviše dece rođene 2002. i 2003. godine.
 
Predstavnik Železnice iz Niša Miško Marić obratio se okupljenim građanima na protestu, navodeći da je Vlada izvojila sredstva za modernizaciju na tom delu pruge, čime će bezbednost biti podignuta na viši nivo.
 
Kako je rekao, od 22. decembra uveden je neprestano dežurstvo radnika Železnice i obavezno zaustavljanje vozova ispred tog putnog prelaza.
 
"Železnicari dežuraju i vode računa se se bezbedno prelazi preko putnog prelaza. Bez obzira na to što nismo krivi za nesreću koja se dogodila, ovo smo učinili jer su nam ljudski životi dragoceni. Na žalost, tragedija je pokazala da nikakvi železničari niti obeležja ne mogu da sačuvaju živote, ako se ne poštuju saobraćajni propisi i signalizacija", kazao je Marić.
 
Na pitanja građana i novinara kada će biti rampa biti postavljena, on im je rekao da se obrate nadležnima u Železnicama Srbije.

 

N1 info, OK Radio

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: