Rekorderi u regionu: Nova Vlada će imati bar 22 ministra

Regionalne vesti - Sreda 07.10.2020 - 13:29

Nova Vlada Srbije, iako još uvek nije poznat njen sastav, po svemu sudeći, imaće najmanje 22 ministara, od čega će dva dobiti nove resore - mnistarstvo za ljudska prava, ravnopravnost polova i društveni dijalog i ministarstvo za brigu o porodici, deci i demografiji. Ova brojka čini nas rekorderom u regionu po broju ministara .

Vlada Republike Srbije FOTO: Wikipedia Vlada Republike Srbije FOTO: Wikipedia
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u ponedeljak je objavio da je mandatarka za novu Vladu Srbije aktuelna premijerka Ana Brnbić i dodao da joj je dao predlog da se uvedu dva nova ministarstva čime će se broj fotelja u Nemanjinoj 11 popeti na najmanje 22.
 
Naime, Vlada Srbije trenutno ima 21 ministra, među kojima je i ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku, a čija funkcija će prestati da postoji osnivanjem ministarstva sa istom namenom.
 
Međutim, ukoliko se predviđanja medija ispune, i ministarstvo građevine, saobraćaja i infrastrukture se pocepa na dva – o čemu je govorila i aktuelna resorna ministarka Zorana Mihajlović – broj ministara sa i bez portfelja skočiće na 23.
 
Po političkim kuolarima šuška se i da je sudbina Kancelarije za Kosovo i Metohiju neizvesna, te da će odlaskom direktora Marka Đurića u ambasadora Srbije u SAD ona prestati da postoji, a da će se njene nadležnosti preliti na još jedno novo ministarstvo pa se broj fotelja već penje na 24.
 
Čak i ako ostanemo na prvobitnoj brojci Srbija će imati ubedljivo najveći broj ministara u regionu.
 
Najamnji broj ministara ima Vlada mađarskog premijera Viktora Orbana – samo 13, doduše mala brojka nije srazmerna autokratiji koja vlada u ovoj zemlj. Zatim sledi Albanija, sa 14 ministara, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Republika Srpska, Makedonija i Kosovu imaju po 16, Bugarska 17, a odlazeća Vlada Crne Gore 18.
 
Manji broj ministara, ističući da veliki broj fotelja je suvišan, obećavao je i Vučić na početku svoje vladavine – prva i druga Vlada Aleksandra Vučića brojale su po 19 ministara, međutim broj fotelja raste iz mandata u mandat.
Nova TV, OK Radio

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: