Rezervisti u Čačku traže 85.000 zbog diskriminacije

Regionalne vesti - Subota 30.03.2019 - 12:25

Čačak - Od 2016. godine Viši sud u Čačku primio je čak 6.488 tužbi za diskriminaciju čiji su podnosioci vojni obeveznici, rezervisti, policajci i lica na službi u Vojsci Srbije, uglavnom radnici vojnih zavoda, svi sa područja Čačka i tri opštine Moravičkog okruga.

Dug put do ratnih dnevnica FOTO: D. Ristić/OK Radio Dug put do ratnih dnevnica FOTO: D. Ristić/OK Radio
Ogromna većina dobila je tu parnicu protiv Republike Srbije i Ministarstva odbrane, ali sad sledi drugi krug suđenja, zbog naknade nematerijalne štete pričinjene diskriminacijom, pri čemu u tom postupku tužilac i tuženi ostaju isti – donosi danas „Politika” u štampanom izdanju, a prenosi Glas zapadne Srbije.
 
Ovo je, ustvari, drugi, duži i mnogo skuplji put da se dođe do ratnih dnevnica za vreme prvedeno na položajima tokom agresije NATO - a.
 
"Vlada Republike Srbije je Zaključkom od 17. januara 2008. godine odobrila sredstva za isplatu novčane pomoći ratnim vojnim rezervistima sa prebivalištem u sedam nerazvijenih opština, Kuršumlije, Blaca, Bojnika, Lebana, Žitorađe, Doljevca i Prokuplja, čime je izvršena diskriminacije po osnovu prebivališta. Tako su u najvećem broju slučajeva odlučili svi Viši sudovi u Srbiji, ne samo naš", kaže za „Politiku” Miloš Pavlović, predsednik Višeg suda u Čačku.
U ovom sudu 2016. godine primljena je 521 tužba zbog diskriminacije, sledeće 4.642, a prošle još 1.325.
 
"Što se tiče policajaca i radnika Tehničkog remontnog zavoda, sud je tu odbijao tužbene zahteve zbog toga što tužioci nisu bili ratni vojni rezervisti, već su u toku rata imali radnu obavezu kao stalno zaposleni, primali zaradu i dnevnice", dodaje Pavlović.
 
U tim izgubljenim parnicama tužioci su morali da plate državi po 6.000 dinara, na ime troškova spora.
 
Kad se utvrdi diskriminacija, a jeste u najvećem broju slučajeva, slede tužbe za naknadu nematerijalne štete po tom osnovu.
 
"Tek smo počeli da prmamo te tužbe, dve u decembru 2018. i u obe smo se oglasili stvarno nenadležnim, i sad su u Apelacionom sudu u Kragujevcu, po žalbama. Jednu tužbu primili smo 1. marta ove godine. U međuvremenu, Vrhovni kasacioni sud je usvojio pravni stav na sednici Građanskog odeljenja 22. januara ove godine, u vezi nematerijalne štete koja se odnosi na utvrđenu diskriminaciju, da ipak viši sud jeste stvarno nadležan",  objašnjava predsednik.
 
U prvim tužbama za naknadu štete rezervisti zahtevaju da ima država isplati po 85.000 dinara navodeći da je to „minimum a ne potpuno zadovoljenje osećanja koja su povređena diskriminacijom”.
 
"U našem Sudu na predmetima diskriminacije radilo je svih 11 sudija i troškovi su ogromni, verovatno 12.000 po tužiocu, jer je samo sastavljanje tužbe 6.000 po čoveku, a na to dolaze troškovi ročišta. Nije ih bilo jedino kad je vojno pravobranilaštvo priznavalo tužbeni zahtev", veli Pavlović.
Politika, Glas zapadne Srbije, OK Radio

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: