Roditelji nestale dece traže istragu u posebnom tužilaštvu

Regionalne vesti - Nedelja 17.11.2019 - 12:35

Novi zahtev Udruženja roditelja nestale novorođenčadi na sastanku u Kragujevcu. Insistiraju na modelu koji će omogućiti da pronađu živu decu

"Zakon o nestalim bebama je neprihvatljiv" FOTO: Getty Images
Umesto Zakona o nestalim bebama, koji je neprihvatljiv, nadležnima u Srbiji ćemo predložiti da se što hitnije formira posebno Odeljenje tužilaštva, koje će zajedno sa roditeljima i policijom doći do istine o svakom pojedinačnom slučaju. Dosadašnje iskustvo je pokazalo da naloženi rokovi tužilaštva za istragu nisu dovoljni.
 
Ovo je u subotu u Kragujevcu, na sastanku roditelja iz svih krajeva Srbije, rekao Radiša Pavlović, član vladine Komisije za ispitivanje postupanja državnih organa u rasvetljavanju prijavljenih slučajeva nestale dece u Srbiji.
 
- Roditelji imaju puno poverenje samo u vrh države i policiju - rekao je Pavlović. - Zbog toga ova istraga ni po koju cenu ne treba da ide u pravosuđe. Insistiramo na tome - sve dok se ne istraži svaki prijavljeni pojedinačni slučaj sumnje, a takvih je do sada oko 1.500. Udruženje procenjuje da ima još bar oko 3.500 neprijavljenih slučajeva.
 
Roditelji traže i da u istražnom postupku nema kvalifikacije dela dok se ne prikupe svi dokazi i činjenice. To je, dodaju, jedini put ka istini. Svaka druga priča je zataškavanje i vodi ka rešavanju ovog problema kroz novčanu nadoknadu. Mnogi roditelji veruju da u takvim okolnostima može doći i do zloupotrebe zakonskih rešenja, da ima i onih koji znaju da su im deca umrla, ali koriste priliku da se dočepaju novca.
 
- Insistiramo na modelu koji će roditeljima omogućiti da pronađu živu decu - kaže Pavlović.
Večernje novosti, OK Radio

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: