Srbija na spisku zemalja čiji građani mogu da putuju u EU

Regionalne vesti - Sreda 16.06.2021 - 13:05

Ambasadori zemlja članica Evropske unije (EU) su dali saglasnost da Srbija i još sedam zemalja budu dodati na spisak država čiji građani mogu da putuju u EU. Odluka o listi bezbednih zemalja će biti potvrđena u petak.

FOTO: EPA-EFE FOTO: EPA-EFE
Na tom spisku, pored Srbije, dodate su Severna Makedonija, Albanija, Liban, SAD, Tajvan, Hongkong i Makao.
 
Građani iz tih zemalja će moći da putuju u Uniju bez ograničenja i nisu svedeni samo na one koji spadaju u kategoriju neophodnih zanimanja ili neophodnih poslova. Odluka se odnosi na sve građane, bez obzira na to da li su vakcinisani.
 
Države članice i dalje imaju mogućnost da od osoba koje dolaze iz zemalja koje se nalaze na listi traže negativan kovid test i karantin.
 
Na spisku se od ranije nalaze Japan, Australija, Izrael, Novi Zeland, Ruanda, Singapur, Južna Koreja i Tajland.
 
Do proširenja spiska došlo je nakon što je u državama koje su dodate na listu došlo do značajnijeg i održivog pada broja zaraženih koronavirusom i ispunile su osnovni kriterijum – ne više od 75 pozitivnih slulčajeva na 100.000 stanovnika u poslednjih 14 dana.
 
Spisak država čijim građanima je dozvoljen ulazak u Uniju revidira se na dve nedelje. Ukoliko dođe do pogoršavanja situacije u nekoj od njih, ponovo će se naći na listi zabranjenih.
N1, OK Radio

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: