Srbija u doba korone: Arena se puni. Kad će kazne?

Regionalne vesti - Utorak 03.11.2020 - 12:25

Beograd -- Iako broj novoobolelih u Srbiji nije tako drastičan kao u zemljama u našem regionu, lako i mi možemo skliznuti u tzv. slovenački ili hrvatski scenario.

"Možemo očekivati porast novoobolelih" FOTO: AP
Naše brojke dižu se iz dana u dan i više nije vest da je obolelo preko 1.000 za 24 sata. Potencijalno to je 10.000 ljudi samo u beogradu koji mogu biti zarazni, izjavio je juče dr Predrag Kon. Pit ovog talasa još nije ni na vidiku, a nadležni apeluju da se nose maske kako ne bi uvodili još strožije mere.
 
Raste i Vojvodina
 
U odnosu na prošlu nedelju u Vojvodini je registrovan značajan porast broja registrovanih slučajeva pozitivnih na virus korona, a najviše ih je u Novom Sadu - 162, podaci su Instituta za javno zdravlje Vojvodine.
 
Kako ocenjuju iz Instituta, epidemiološka situacija u pokrajina je nepovoljna sa tendencijom pogoršanja.
 
Dnevni broj registrovanih slučajeva u AP Vojvodini kontinuirano raste od 20. oktobra, saopšteno je iz Zavoda, prenosi RTV Vojvodina, a u ovom trenutku je 1.700 aktivnih slučajeva.
 
Najveći broj aktivnih slučajeva je u Novom Sadu - 975, što je trostruko više u odnosu na prethodnu nedelju, a aktivni slučajevi prisutni su u 44 od 45 opština u pokrajini.
 
Kazne najranije za sedam dana: Od 5.000 do pola miliona
 
Kako piše beogradski "Blic", komunalni milicajci i gradski komunalni inspektori moći će najranije za nedelju dana da izriču kazne na licu mesta zbog nenošenja maske ili nepoštovanja fizičke distance na otvorenom ili u zatvorenom prostoru.
 
Prema navodima lista, komunalni milicajac ili gradski komunalni inspektor (turistički, ekološki, tržišni...) moći će da napiše kaznu od 5.000 dinara na licu mesta svakome ko, na primer, u zatvorenom prostoru ne nosi masku ili ne poštuje propisanu fizičku distancu.
 
Izmene Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti naćiće se u četvrtak na sednici nove vlade, a izmene ovog zakona parlament bi trebalo da usvoji 10. novembra.
 
Takođe, gradski komunalni inspektor ili komunalni milicajac će moći na licu mesta da piše kaznu od 50.000 do 500.000 dinara pravnom licu ukoliko, primera radi, u ugostiteljskom objektu ne postoji dovoljan razmak između stolova ili u odnosu na kvadraturu ima više gostiju nego što je dozvoljeno.
 
"Možemo očekivati porast novoobolelih"
 
Direktorka Instuituta za javno zdravlje Batut Verica Jovanović kaže da svakodbnevni porast broj potvrđenih kovid pacijenata ukazuje da je epidemiološka situacija u Srbiji i dalje nestabilna i da se može očekivati porast broja inficiranih.
 
"Trenutno jedini način da se taj porast broja inficiranih zaustavi je nošenje maski, izbegavanje okupljanja i primena drugih mera", rekla je Jovanović.
 
"Sa povećanjem broja zaraženih pacijenata, raste i broj pacijenata na bolničkom lečenju. Jedan broj pacijenata je u teškom stanju, a raste i broj preminulih", navela je ona.
 
Arena već pola puna; Upozorenje: Stižu teški bolesnici
 
U privremenoj bolnici u Beogradskoj areni trenutno je smešteno 237 kovid pacijenata, kaže jedan od koordinatora Arene dr Vlado Batnožić i dodaje da je oko 200 bolesnika na kiseoničkoj terapiji.
 
On je naveo da su samo tokom jučerašnjih dana primili 33 pacijenta, da se Arena brzo puni i da su pacijenti uglavnom sa teškom kliničkom slikom, da imaju jednostrane ili obostrane upale puća.
 
"Dobili smo od Ministarstva zdravlja tri respiratora i oni za sada nisu priključeni, ali ako bude bilo potrebno i to će biti priključeno", rekao je Batnožić.
 
Upitan da uporedi kliničku sliku pacijenata u privremenim bolnicama u prethodnim talasima i sada, on je rekao da im ovog puta pristižu značajno teži pacijenti.
 
"Brzo se punimo, Arena ima kapacitet 510 mesta", rejkao je on i dodao da se mladi koji su zbrinuti kod njih uglavnom zaraženi na privatnim žurkama, proslavama.
B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: