Srpski naučnici sklopili kockice: Prva žrtva korone umrla pre proglašenja pandemije

Regionalne vesti - Četvrtak 08.04.2021 - 12:37

Prvi smrtni slučaj kao posledica kovida 19 u Srbiji se dogodio 5. februara, mesec dana pre zvanično potvrđenog prvog slučaja infekcije u našoj zemlji.

Prisutvo virusa doseže čak u jesen 2019. godine FOTO: Depositphotos Prisutvo virusa doseže čak u jesen 2019. godine FOTO: Depositphotos
To je dokazalo istraživanje grupe od 12 naučnika okupljenih na Medicinskom fakultetu u Beogradu.
 
Jedan od istraživača na tom projektu doktor Milenko Bogdanović kaže da je to bilo moguće na osnovu uzorkovanja krvi, urina i tečnosti staklastog tela iz oka preminulog.
 
Za taj slučaj istraživači su se zainteresovali jer su bili sumnjivi simptomi koje je imao pacijent, a za koje je kasnije utvrđeno da su karakteristični za koronavirus, preneo je RTS.
 
"Taj pacijent je imao simptome – od otežanog disanja do obostrane upale pluća, i ti simptomi su se vrlo brzo razvijali i doveli do smrtnog ishoda. Na osnovu naknadne hemijsko-toksikološke analize, utvrđeno je prisustvo virusa, iako u vreme kada je obdukcija rađena nije bilo saznanja i podataka o koronavirusu", objasnio je Bogdanović.
 
Nekoliko meseci kasnije, kada je istraživanje rađeno, kockice su se složile.
 
Prema rečima doktora Ivana Skadrića, koji je takođe učestvovao u istraživanju, ono je dalo jednu kockicu mozaiku istraživanja koja istražuju početak epidemije u svetu.
 
"Iako kod nas nisu rađene obdukcije, u drugim zemljama jesu i to postoji kao literaturni podatak. Na osnovu toga jasno je da se virus može detektovati u gotovo svim organima: od ždrela i pluća do testisa, kao i u raznim telesnim izlučevinama. U poslednjih par meseci pojavila su se slična istraživanja po svetu u kojima istraživači pokušavaju da dokažu uzročnik i ranije prisustvo virusa i uspeli su da pomere prethodno potvrđen datum početka epidemije u svojoj zemlji", naveo je Skadrić.
 
Istraživanja su rađena i na uzorku otpadnih voda, a jedno istraživanje rađeno u Sijeni na uzorku od 950 pacijenata obolelih od karcinoma, mahom pluća, pokazuje da prisutvo virusa doseže čak u jesen 2019. godine.
RTS, OK Radio

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: