Tači negirao da je kriv za ZLOČINE u Suvoj Reci i Gnjilanu

Regionalne vesti - Utorak 10.05.2022 - 13:06

Bivši komandant OVK Hašim Tači izjavio je danas, pred sudom za zločine boraca OVK u Hagu, da nije kriv za zlodela u opštinama Suva Reka i Gnjilane.

FOTO: EPA-EFE FOTO: EPA-EFE
Time je proširena optužnica koja ga tereti za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998–1999. "Izjašnjavam se da nisam kriv", rekao je Tači pošto ga je sudija za prethodni postupak Nikola Giju (Nicolas Guillou) pitao kako se izjašnjava o zločinima nad Albancima i Srbima u selima Budakovo i Semetište, u opštini Suva Reka, i u đačkom internatu u Gnjilanu. 
 
Istovremeno, u kratkom obraćanju sudiji, Tači je tvrdio da nije mogao da u potpunosti pročita i razume nove navode optužnice zato što imaju mnogo redigovanih delova radi zaštite žrtava i svedoka. 
 
 Po novim navodima optužnice, OVK je više Albanaca i Srba u Budakovu, Semetištu i Gnjilanu otela, nezakonito pritvorila, prebijala, mučila, a neke od njih i ubila. Tužioci na teret Tačiju stavljaju nezakonito i proizvoljno lišavanje slobode civila koji nisu učestvovali u neprijateljstvima, okrutno i nečovečno postupanje, mučenje, prisilni nestanak, ubistvo i progon.
 
Ta krivična dela glavni tužilac Džek Smit (Jack Smith) u proširenoj optužnici kvalifikovao je kao ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. O novim navodima optužnice danas će se odvojeno izjasniti i saoptuženi Kadri Veselji (Veseli), Redžep Seljimi (Rexhep Selimi) i Jakup Krasnići (Krasniqi).
 
Po navodima proširene optužnice, pripadnici OVK su, od jula do septembra 1998. i krajem aprila 1999. nezakonito lišili slobode i u Budakovu i Semetištu pritvorili najmanje 12 osoba. Više pripadnika OVK je pritvorenike redovno prebijalo i psihički zlostavljalo.
 
U avgustu 1998. pronađena su beživotna tela dvojice pritvorenika neposredno pošto su ih pripadnici OVK iz Budakova poveli ka Semetištu, piše u optužnici. U junu i julu 1999. pripadnici OVK nezakonito su, po novim optužbama, pritvorili najmanje tri osobe srpske nacionalnosti u zgradu bivšeg đačkog internata u Gnjilanu, gde je bio štab te albanske paravojske.
 
Pritvorene su vojnici OVK prebijali i psihički maltretirali. "Pritvorenike su po celom telu batinali štapovima i palicama, šutirali, udarali i pretili im nasiljem i smrću. Pritvorenici su mogli čuti i videti teško zlostavljanje drugih pritvorenih osoba". Po proširenoj optužnici, pripadnici OVK su "pritvorenike, koji su bili Srbi, vređali, ispitivali i optuživali za zločine nad kosovskim Albancima".
 
Dve osobe koje je u julu 1999. OVK otela u Gnjilanu i povela ka đačkom internatu nikada više nisu viđene žive. Telo prve osobe pronađeno je u junu 2000. sa višestrukim ranama od hitaca iz vatrenog oružja. Leš druge otete osobe takođe je pronađen 2000. godine. Kako piše u proširenoj optužnici, Tači i saoptuženi odgovorni su za krivična dela počinjena u Budakovu, Semetištu i Gnjilanu.
 
Optužnica Tačija (53), Veseljija (54), Seljimija (50) i Krasnićija (70) tereti za zlodela počinjena u više od 40 nelegalnih pritvora OVK na Kosovu i u Albaniji nad najmanje 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 98 ubijeno, od marta 1998. do septembra 1999. Tužioci, u 10 tačaka, Tačija, Veseljija, Seljimija i Krasnićija terete za: progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, mučenje (dve tačke) i ubistva (dve tačke).
 
Ta krivična dela kvalifikovana su, u šest tačaka, kao zločini protiv čovečnosti, a u četiri tačke, kao ratni zločini. Za te zločine, po optužnici, Tači i saoptuženi snose i individualnu i komandnu odgovornost.
 
Svi su, u periodu obuhvaćenom optužnicom, bili članovi Glavnog štaba OVK: Tači kao politički komesar, kasnije i zapovednik, Veselji kao šef obaveštajne službe, Seljimi kao glavni operativac, a Krasnići kao zamenik komandanta i portparol.
 
U privremenoj vladi Kosova, proglašenoj u martu 1999, Tači je bio premijer, Veselji ministar za obaveštajne poslove, Seljimi ministar unutrašnjih poslova, a Krasnići portparol.
 
Prema optužnici, Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići bilisu učesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu, zajedno sa brojnim drugim oficirima i pripadnicima OVK, te članovima privremene vlade, od kojih su u optužnici imenovani: Azem Sulja, Ljah Brahimaj, Fatmir Ljimaj, Sujelman Seljimi, Rustem Mustafa, Šukri Buja, Ljatif Gaši i Sabit Geci. Svi optuženi, koji su na Kosovu uhapšeni 4. i 5. novembra 2020. u prvom pojavljivanju pred sudom, od 9. do 11. novembra te godine, izjavili su da nisu krivi za zločine iz optužnice.
 
Datum početka suđenja Tačiju i saoptuženima još nije određen i nije izvesno da li bi proces mogao biti otvoren do kraja ove godine.
 
Tanjug, OK Radio

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: