Tim za škole: Neposredna nastava i naredne nedelje; U Srbiji i dalje veliki broj preminulih, ali manje zaraženih

Regionalne vesti - Petak 10.12.2021 - 13:22

Epidemijska slika u Srbiji je povoljnija. Opada broj novozaraženih, smanjuje se broj prvih pregleda, pacijenata na bolničkom lečenju i na respiratoru. Međutim, preminulih je i dalje mnogo na dnevnom nivou. Od početka pandemije u Srbiji je preminulo ukupno 12.075 pacijenata, pokazuju podaci sa sajta covid19.rs.

FOTO: Getty Images FOTO: Getty Images
Prema jučerašnjem preseku, za dan je preminulo 39 osoba. Virus je potvrđen kod još 1.620 osoba, od 14.586 testiranih uzoraka.
 
Struka poručuje da je pad broja novoobolelih dobar podatak, ali da nema argumenata za opuštanje i da je poštovanje mera ključno. Poručuju da je vakcina glavno oružje u borbi protiv kovida.
 
Raste zabrinutost zbog omikrona, novog soja koronavirusa, zbog kojeg sve više zemalja uvodi  strože mere. Generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Gebrejesus naveo je da pojava novog soja ukazuje da se svet i posle dve godine od početka pandemije kovida 19 nalazi u opasnoj situaciji.
 
Ruski epidemiolozi tvrde da se značajne mutacije koronavirusa dešavaju svakih šest meseci.
 
Farmaceutske kompanije paralelno sa vakcinama razvijaju nove lekove protiv kovida. Klinički farmakolog Radan Stojanović rekao je za RTS da saznanje da postoje lekovi protiv korone koji se mogu piti kod kuće ne bi trebalo ljudima da zamagli um, pa da pomisle da nema potrebe da se vakcinišu.  
 
 
U svim školama i naredne nedelje neposredna nastava
 
Tim za praćenje i koordinisanje primene preventivnih mera u radu škola odlučio je da će se od ponedeljka, 13. decembra, u svim osnovnim i srednjim školama u Srbiji primenjivati prvi model nastave, odnosno, učenici će nastavu pohađati neposredno, saopštilo je Ministarstvo prosvete.
 
Prema podacima iz nadzora, preuzetim iz elektronskog sistema "Servis javnog zdravlja", koje je Ministarstvu prosvete dostavio Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut", u nedelji od 2. do 8. decembra broj obolele dece školskog uzrasta od 6 do 18 godina bio je 1.454 (0,19 odsto).
 
U osnovnim i srednjim školama ukupno je 13 (0,03 odsto) odeljenja (16 i manje učenika), koja su, zbog najmanje tri slučaja infekcije učenika u odeljenju, prešla sa neposrednog rada na onlajn nastavu u poslednjih 10 kalendarskih dana.
 
Ukupno je 127 (0,31 odsto) odeljenja (17 i više učenika) koja su zbog najmanje dva slučaja infekcije učenika u odeljenju prešla sa neposrednog na kombinovani model u poslednjih 10 kalendarskih dana i 15 (0,04 odsto) grupa u kojima se iz kombinovanog modela nastave prešlo na onlajn (pojava tri slučaja infekcije učenika) u poslednjih 10 kalendarskih dana.
 
Tim na nedeljnom nivou, na osnovu podataka koje dostavljaju škole i podataka iz "Servisa za javno zdravlje", utvrđuje model nastave za škole u određenim jedinicama lokalne samouprave.
 
 
 
Dr Bekić: Imunizacija usporena, opet smo se opustili
 
Smanjuje se broj prvih pregleda i broj novozaraženih, ali je zato smanjeno i interesovanje za imunizaciju.
 
Dr Zoran Bekić, direktor Doma zdravlja Savski venac i koordinator punktova za vakcinaciju navodi da je imunizacija dodatno usporena.
 
Do juče, vakcinisano je nešto više od 58 odsto građana, a više od 28 odsto primilo je treću dozu.
 
Usporenje postoji, najviše se imunizuju mlade osobe, od 18 do 30 godina, a i to vrlo usporeno, navodi Bekić i dodaje da je vakcinisano manje od 30 odsto mladih, što je malo iz ugla kolektivnog imuniteta.
 
"Opet smo se opustili, mislimo da je gotovo, ali sada je vreme, kada je nešto bolje, da zaustavimo lanac širenja infekcije", poručuje Bekić.
 
Bekić ističe da je stanje u kovid ambulantama mnogo bolje. "Brojevi padaju, između 120 i 180 prgleda dnevno, bilo je tri puta više."
 
"Bolje je stanje i u kovid bolnicama, ali ne smemo da se opustimo. Porast je u Hrvatskoj, Mađarskoj, Bugarskoj. Može da se prelije i kod nas", upozorava Bekić.
RTS, OK Radio

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: