Tinejdžer iz Prokuplja uhapšen zbog sajber napada po celom svetu

Regionalne vesti - Četvrtak 26.04.2018 - 06:55

U jednoj od najvećih međunarodnih policijskih akcija 19-godišnji Prokupčanin uhapšen je zbog sumnje da je bio administrator jednog od najvećeg ilegalnog servisa za hakerske napade. U istoj akciji, osim Prokupčanina, uhapšen i još jedan mladić iz Rume.

Servis preuzela policija FOTO: Getty Images Servis preuzela policija FOTO: Getty Images
U okviru akcije koja je započeta u Srbiji, uhapšeni su M. J. (19) iz Prokuplja i D. V. (21) iz Rume, zbog sumnje da su bili administratori servisa "WEBSTRESSER" koji je smatran za najveće svetsko kriminalno tržište za iznajmljivanje tzv. DDoS napada, sa više od 136.000 registrovanih korisnika i više od 4 miliona napada izvedenih do aprila 2018. godine na razne internet domene širom sveta.
 
Orkestrirani napadi ciljali su kritične onlajn usluge koje nude banke, državne institucije i policijske snage, kao i industrija onlajn igara na internetu.
 
Kako su napadali sajtove?
 
U DDoS napadima koje je omogućavao ovaj kriminalni servis, "napadači" su daljinski, preko interneta, upravljali povezanim računarima, sa ciljem da usmere ogromnu količinu internet saobraćaja na ciljane veb lokacije ili onlajn platforme.
 
- Krajnji rezultat DDoS napada bio je da veb stranica žrtve bude ili usporena do tačke neupotrebljivosti, ili potpuno oborena sa mreže, čime su korisnici bili lišavani osnovnih onlajn usluga - objašnjava policija.
 
U prethodnim godinama, da bi se pokrenuo DDoS napad, "napadač" je morao da bude poprilično dobro upućen u internet tehnologiju, što više nije bio slučaj.
 
Sa servisom "WEBSTRESSER, bilo koji registrovani korisnik sa malo ili nimalo tehničkog znanja mogao je da plati od 15 evra do 999 dolara, koristeći sisteme plaćanja putem interneta ili kripto valute, i ostvari ciljani napad na željeni internet portal ili servis.
 
- Na sajtu webstresser.org danas je postavljena takozvana "STOP stranica", na kojoj je i grb MUP-a Srbije i drugih policija koje su učestvovale u akciji - saopšteno je iz srpske policije.
 
Protiv korisnika ovog kriminalnog tržišta preduzete su takođe dalje operativne mere, a dosadašnjom istragom nisu pronađeni dokazi o internet portalima iz Srbije koji su na ovakav način napadani i obarani, niti o korisnicima iz naše zemlje.
Južne vesti, OK Radio

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar:
Bio nekad Srbin
26.04.2018. , 09:07
Zašto se kriju podaci o korisnicima iz naše zemlje? Možda što su korisnici neke partije na vlasti!