Trudnica iz Niša: Bar da dobijemo otkaz

Regionalne vesti - Nedelja 22.07.2018 - 11:37

Stotinu trudnica iz porodilja širom Srbije mesecima je u bizarnoj situaciji – firma u kojoj su radile je propala, one su zvanično i dalje u radnom odnosu, ali nemaju plate niti doprinose. Nadležni tek sada reaguju.

U radnom su odnosu, ali nemaju plate niti doprinose FOTO: Getty Images U radnom su odnosu, ali nemaju plate niti doprinose FOTO: Getty Images
Aleksandra Cvetanović iz Niša je u osmom mesecu trudnoće. U firmi Hendi tel, lancu za prodaju mobilnih tehnologija, radila je devet i po godina i za to vreme, kaže, plata nikada nije kasnila. Od početka godine je na održavanju trudnoće te su je kod kuće krajem maja zatekle loše vesti: više od 200 poslovnica njene firme u celoj Srbiji zatvoreno je preko noći. Oko 900 ljudi je postalo tehnološki višak, a Aleksandra je jedna od 100 „zaštićenih od otkaza“ jer je u drugom stanju. 
 
„Do 15. juna je nekog i bilo u firmi dok su se papirološki rešili otkazi, a od tada nema nikoga. Firma je u Agenciji za privredne registre i dalje aktivna, a mi smo u radnom odnosu, ali nikakva prava ne možemo da ostvarimo“, kaže Aleksandra za DW. „Nemamo nikakva primanja, ni zdravstveno, ni socijalno osiguranje. Nemamo kome ni doznake da damo! Trudnice su primile poslednju platu za mart, a porodilje za april.“
 
Institucije ćute, premijerka reaguje
 
Zakonom zaštićene od otkaza, ali ne i od beznadežne situacije u kojoj su se našle. Vrte se u krug već dva meseca jer im niko ne odgovara na pitanja, niti u firmi, niti u institucijama. Zdravstvene knjižice su im overene do kraja godine, ali onog momenta kada im se zdravstveno osiguranje ne bude uplaćivalo dva meseca – ostaće bez njih.
 
„Najveći problem je što nam svi kažu 'vas štiti država, ne brinite, vi ste trudnica, vas će svuda da prime, vas niko neće da vrati, vaše dete niko neće da vrati', a niko nam ne kaže na koji način da ostvarimo svoja prava i kome da se obratimo“, kaže Aleksandra.
 
U Agenciji za privredne registre jasno stoji nova adresa firme koja je još uvek aktivna, a kao vlasnik i direktor upisan je jedan bugarski državljanin. Piše da je Hendi tel u blokadi od 31. maja zbog skoro 300 miliona dinara duga. Zbog toga banka traži stečaj pokrene kako bi naplatila svoja dugovanja. Aleksandri i koleginicama je rečeno da će biti angažovan stečajni upravnik. 
 
Dok svi traže svoj deo kolača, mlade majke i trudnice kucaju na sva vrata koja za njih ostaju zatvorena. Aleksandra kaže da niko prstom nije mrdnuo dok žene koje žive u Beogradu nisu izašle na ulicu.
 
DW do zaključenja teksta nije dobio odgovore od ministra rada Zorana Đorđevića premda su odgovori obećani u Ministarstvu. Zaštitnik građana, pak, tvrdi da je odgovorio trudnicama i porodiljama, ali samo tako što ih je uputio na Inspekciju rada kojoj su se one već obraćale.
 
U međuvremenu, protest majki naterao je premijerku Anu Brnabić na reakciju pa je jedan poziv premijerke rešio mnogo toga. Naložena je vanredna inspekcija, a ministar finansija naložio je poresku inspekciju. Munjevito je pronađen i novi direktor firme, bugarski državljanin. Javnosti su data obećanja da će se problem rešiti.
 
To se nadaju i radnice Hendija među kojima se nalaze i žene koje su ostale u drugom stanju neposredno pred gašenje firme. One nisu stigle da u firmi ni pribave rešenje o trudničkom bolovanju, neophodno kako bi im država uplaćivala novac.
 
Stečajni upravnik može da im da otkaz
 
Pojavljivanje novog direktora firme Hendi tel konačno omogućava trudnicama i porodiljama da zakonski reše svoj status, kaže za DW advokat za radno pravo Dalibor Lazović. Objašnjava da, ukoliko se pokrene stečajni postupak, sva prava i obaveze firme prelaze na stečajnog upravnika kao i da je pokretanje stečajnog postupka razlog za otkaz ugovora o radu zaposlenim trudnicama koje su zarobljene u ovoj situaciji.
 
„Međutim, zakon daje diskreciono ovlašćenje stečajnom upravniku da određenim zaposlenima da otkaz ugovora o radu ili ih ostavi u radnom odnosu do okončanja stečajnog postupka. Jedina dobra stvar je što bi imale konkretno lice, odnosno stečajnog upravnika, sa kojim mogu da reše svoj trenutni status“, kaže Lazović. 
 
Naša sagovornica Aleksandra Cvetanović već polako gubi nadu. „Stvarno je strašno kad se ne nalazite nigde, vrtite se u krug, i niko vam ne daje baš nikakav odgovor. Nama bi čak odgovaralo da dobijemo otkaz pa da bar možemo da primamo naknadu sa biroa. Sve bi nam više odgovaralo od ovoga.“
DW, OK Radio

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: