U oktobru kreće gradnja brze pruge od Beograda do Niša

Regionalne vesti - Subota 23.04.2022 - 00:53

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović najavio je danas da će u oktobru početi i izgradnja brze pruge od Beograda do Niša.

FOTO: D. Ristić/OK Radio FOTO: D. Ristić/OK Radio

Momirović je, tokom vožnje brzom prugom od Beograda do Novog Sada, kazao i da je cilj da brzom prugom budu povezana tri najveća grada u Srbiji.

Prva deonica brze niške pruge biće od Stalaća do Ðunisa, rekao je Momirović odgovarajući na pitanje Tanjuga da li bi moglo da bude ugroženo najavljeno finansiranje tog projekta uz učešće EU zbog aktuelne krize u svetu i međunarodnih odnosa, i poručio da nijedan aktuelni infrastrukturni projekat u zemlji neće stati.

Brza pruga Beograd – Novi Sad otvorena je 19. marta, a Momirović je rekao Tanjugu u vozu Soko da je do sada tim vozom prevezeno 230.000 putnika i da je u jednom danu dostignut rekord od oko 13.000 putnika.

 Momirović je podsetio da se već gradi druga deonica brze pruge kroz Srbiju od Novog Sada do Subotice i da je cilj spajanje sa Budimpeštom.

"Počinjemo vrlo brzo, ove godine, da radimo i deonicu od Beograda do Niša. Cilj je da tri najveća grada budu povezana najkvalitetnijom želenzičkom infrastrukturom u istočnoj Evropi", naveo je Momirović i dodao da će cela brza pruga kroz Srbiju biti gotova u decembru 2024. godine.

Napomenuo je da Mađari malo kasne, ali da će, kada i oni završe, moći od Beograda do Budimpešte da se stigne za tri sata.

To će biti pravo pridruživanje Srbije EU, dodao je Momirović.

"Ove godine krećemo sa radovima na prvoj deonici od Stalaća do Ðunisa između Paraćina i Jagodine i nećemo odustati ni od jednog projekta. To je preduslov da postanemo moderna zemlja", naveo je Momirović.

Ističe da živimo u okolnostima rata na istoku Evrope, ali da nećemo dozvoliti da to ugrozi naše planove, kao i da je cilj da postanemo razvijena zemlja poput Poljske, Češke i Slovačke.

OK Radio, Tanjug

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: