"U predloženim ustavnim amandmanima o pravosuđu prisutan preveliki uticaj politike"

Regionalne vesti - Nedelja 19.12.2021 - 13:44

U predloženim ustavnim amandmanima o pravosuđu i dalje je prisutan preveliki uticaj politike i zato ne odgovaraju potrebama naše političke i pravne kulture, izjavio je u intervjuu FoNetu profesor Ustavnog prava na Pravnom fakultetu u Beogradu Tanasije Marinković i upozorio na mogućnost da predstojeći referendum ne bude legitiman.

FOTO: Screenshot FOTO: Screenshot
Politički okvir nije omogućio iznalaženje takvog teksta amandmana koji bi sudijama i tužiocima omogućili da posao rade nezavisno i samostalno, najstručnije što mogu, rekao je Marinković u serijalu Kvaka 23.
 
Kako je ocenio u razgovoru sa Zoranom Sekulićem, u amandmanima ima odgovarajućih pomaka u odnosu na postojeći tekst Ustava, ali oni nisu takve prirode da pravosuđe oslobađaju stega politike.
 
Ukazujući da su sudstvo i tužilaštvo nezaštićeni od ataka izvršne i zakonodavne vlasti, Marinković je konstatovao da je „taj preveliki uticaj politike ostao prisutan“ i u predloženim ustavnim amandmanima.
 
Kako je ilustrovao, „mi smo neke gljivice izlečili ili ćemo možda izlečiti, ali su ostali drugi problemi i druge bolesti koje opterećuju naš pravosudni sistem“.
 
On je upozorio i na mogućnost da predstojeći referendum o ustavnim amandmanima neće biti legitiman, ukoliko građani ne budu obavešteni o čemu se konkretno izjašnjavaju.
 
Ako građani budu prepušteni samo referendumskom pitanju, onda njihova odluka neće biti razborita, obrazložio je Marinković i predočio da nije u redu da se rasprava vodi samo između najužeg kruga stručnih lica i da javnost o tome nema nikakvu predstavu.
 
On je pozvao da se na televizijama sa nacionalnom frekvencijom, posebno na Javnom servisu, organizuju stručne diskusije onih koji su „za“ i „protiv“ ustavnih amandmana i ponovio da referendum neće imati legitimitet, ako te diskusije izostanu.
 
Makar u poslednjem trenutku, građanima se mora bar malo približiti ova složena tema, koja je potpuno skrajnuta u medijima, ali i u nastupima političkih stranaka, kako vlasti, tako i opozicije, rekao je Marinković.
 
To je objasnio uverenjem da je naša politička scena potpuno ispražnjena od suštinskih tema, što iz svojih razloga želi vlast, ali na takvu vrstu igre, nažalost, pristaju i određene opozicione stranke.
 
One strankama na vlasti dopuštaju da diktiraju teme i tako svima u društvu oduzimaju mogućnost izjašnjavanja, a izjašnjavanje podrazumeva prethodno obaveštenje o tome šta je predmet referenduma, predočio je Marinković.
 
„Kada političari napuste političku scenu i povuku se iza kulisa, šta je građanima ostalo? Da razmišljaju o tome šta udišu, šta jedu i ko ih leči. Prepušteni su sami sebi da se bore za ono nasušno, a to ipak nije život u jednoj civilizovanoj zajednici u 21. veku“, ocenio je Marinković.
 
Ogromnu odgovornost za to vidi najviše na onima koji su na vlasti, jer amandmane i Zakon o referendumu nisu pripremili kako treba, ali smatra da je „velika odgovornost, možda još veća u takvoj situaciji, i na opoziciji koja ne reaguje na svojevrsnu manipulaciju koja dolazi od strane vlasti“.
FoNet, OK Radio

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: