U Skoplju održan masovni protest za čist vazduh

Regionalne vesti - Subota 21.12.2019 - 02:35

Hiljade građana Skoplja učestvovalo je večeras u protestnom maršu za čist vazduh.

Hiljade građana Skoplja u maršu FOTO: Anadolu Agency/Admir Fazlagić Hiljade građana Skoplja u maršu FOTO: Anadolu Agency/Admir Fazlagić
Glavni grad Severne Makedonije je, tokom jeseni i zime, uvek među gradovima sa najzagađenijim vazduhom na svetu.
 
Građani Skoplja su sa zaštitnim maskama na licima i transparentima na kojima se na traži da vlast reši problem enormnog zagađenja, prošetali od Ministarstva za životnu sredinu, pored parlamenta, do zgrade vlade.
 
Ekološki marš u Skoplju i gradovima u unutrašnosti zajednički je organizovalo više od 30 građanskih organizacija, koji su Vladi Severne Makedonije dali rok do 31. decembra da ispuni više od 100 zahteva vezanih za životnu sredinu.
 
Maršu je prethodio protest učenika više gimnazija, koji su poslepodne bojkotovali nastavu i okupljali se u školskim dvorištima, a gradonačelnik Skoplja Petre Šilegov je odmah razrešio direktorku jedne srednje škole koja je pretila učenicima ako se priključe protestima protiv zagađenja.
 
Kako je preneo portal Sakam da kažam, ministar za životnu sredinu Severne Makedonije Naser Nuredini podržao je proteste gradjana za čist vazduh.
 
„Apsolutno podržavam pravo gradjana da protestuju za čist vazduh i čistu životnu sredinu“, rekao je Nuredini, pre skopskog marša koji je deo globalnog protesta protiv zagađenja i otopljavanja.
Danas, OK Radio

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: