Uhapšena 51 osoba u Nišu, sumnja se da su oprali više od 300 miliona dinara

Regionalne vesti - Nedelja 27.06.2021 - 01:02

Policija u Nišu uhapsila je 51 osobu zbog sumnje na pranje novca. Terete se za fiktivno angažovanje preduzetničkih radnji i pravljenje lažnih faktura za usluge američkim kompanijama. Sumnja se da su pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 335.054.512 dinara.

FOTO: Getty Images FOTO: Getty Images
Pripadnici Uprave kriminalističke policije, Odeljenja za borbu protiv korupcije, u saradnji sa kolegama iz Niša, a po ovlašćenju Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u tom gradu, uhapsili su 51 osobu zbog sumnje na pranje novca, saopšteno je iz MUP-a.
 
U akciji "Jenki", policija je uhapsila N. R. (39), M. M. C. (37) vlasnicu knjigovodstvene agencije "ZN" iz Niša, N. M. (61) zaposlenu u navedenoj agenciji, kao i M. K. (37) vlasnicu knjigovodstvene agencije iz Niša i S. S. (30) vlasnika preduzetničke radnje "Bokson frajt", takođe iz ovog grada.
 
Uhapšeno je i 46 vlasnika preduzetničkih radnji, dok se za još jednim intenzivno traga.
 
Osumnjičeni N. R. se tereti da je organizovao grupu koju su činili M. M. C, N. M., M. K. i S. S. kako bi trajno obavljali finansijske malverzacije i sebi pribavili protivpravnu imovinsku korist.
 
Kako se navodi, sumnja se da je navedena grupa, od 1. januara 2017. do 25. juna 2021. godine, pronalazila i angažovala fizička lica koja su na njihov zahtev otvorila preduzetničke radnje na svoje ime, koje su fiktivno bile angažovane za posredovanje u transportu sa tri američke kompanije, a za tu uslugu vlasnici tih radnji su od osumnjičenih dobijali mesečnu naknadu od 700 do 1.000 dolara.
 
- Osumnjičeni su potom pravili lažne fakture za izvršene usluge ka američkim kompanijama, koje su novac uplaćivale na račune navedenih preduzetničkih radnji, a za raspolaganje novcem sa tih računa bile su ovlašćene M. M. C., N. M. i M. K - ističu iz MUP-a.
 
Dodaje se da su osumnjičeni uz pomoć S. S, kako se sumnja, uplate sa tih računa konvertovali u dinare i podizali u gotovini, u kontinuitetu u iznosima do 150.000 dinara i da su na taj način su pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 335.054.512 dinara.
 
Tako stečen novac su kao grupa koristili i integrisali u legalne tokove kupovinom poljoprivrednog zemljišta, nekretnina, putničkih vozila, dodaje MUP.
 
Kako se navodi, policijski službenici su prilikom pretresa stanova i poslovnih prostorija osumnjičenih pronašli 13.099.550 dinara, 147.750 evra i 18.500 dolara.
OK Radio, mediji

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: