UPSS: Nekoliko građana tužilo nišku "Toplanu" tražeći nadoknadu štete

Regionalne vesti - Ponedeljak 15.10.2018 - 09:01

Zbog toga što je Gradska toplana dve sezone pogrešno naplaćivala grejanje, što je utvrdio i državni revizor, prema rečima Saše Kostića, predsednika Udruženog pokreta slobodnih stanara, petoro korisnika je protiv ovog preduzeća podnelo tužbe Osnovnom niškom sudu. Oni traže da im se nadoknadi šteta koju im je Toplana nanela.

Gradska toplana dve sezone pogrešno naplaćivala grejanje FOTO: OK Radio Gradska toplana dve sezone pogrešno naplaćivala grejanje FOTO: OK Radio
Kako su građani Niša, kroz fiksni deo računa, plaćali nezakonito uvećane plate, tople obroke, jubilarne nagrade i ostale nadoknade zaposlenima u Toplani, kao i još neke stavke kroz varijabilni deo, nekoliko njih, uz pomoć UPSS-a, potražilo je pravdu na sudu. Kostić kaže da će na osnovu sudskog epiloga u njihovim slučajevima, usmeriti i ostale korisnike daljinskog grejanja na ovakav korak.
 
- Mi smo pokrenuli u ime tih građana sudski proces. Nakon toga, ako budu, a nadamo se da će biti presude u korist građana, da i ostali zainteresovani pokrenu samoinicijativno. Mi smo obezbedili za ovih prvih pet, a za nadalje videćemo - rekao je Kostić.
 
Na sudu, dodaje, oni taže nadoknadu štete upravo zbog nezakonito visokih računa, jer su plaćali i one stavke koje nije trebalo da im budu na teretu, a što je u svom izveštaju utvrdio i DRI.
 
Na veštacima i na sudu je da proceni kolika je to šteta i koliko treba da se vrati sugrađanima našim - dodaje Kostić.
 
Kolika je zapravo šteta?
 
DRI u svom izveštaju nije naveo za koju sumu je Toplana oštetila svoje korisnike, ali je preporučio korigovanje cene za sledeću sezonu. Stanari tvrde, da su prema njihovim analizama, građani oštećeni za čak milijardu dinara.
 
S druge strane iz Toplane su, određujući takozvanu nultu cenu grejanja za početak ove sezone, napravili korekciju od skoro 69 miliona dinara, koja je, kako kaže direktor Predrag Milačić, u korist građana.
 
- Korekcioni element od 69 miliona dinara je u korist građana i za toliko je snižena izračunata maksimalna visina prihoda, pa je snižena i cena, a ne povećana cena - napisao je Milačić.
 
Stanari napominju da je Toplana poslednjih godina imala dobit, iako ne bi trebalo da je ima, a i ukoliko se pojavi, trebalo bi da koriguje cene, odnosno da ih smanji. Milosav Jukić iz UPSS-a tvrdi da je dobit Toplane bila 500 miliona dinara za poslednje tri godine, a da ovo nikako nije uticalo na pojeftinjenje grejanja.
 
- Za tri godine je ta dobit skoro 500 miliona. Oni to nisu uradili, oni su prikazali neke korekcione elemente od 68 miliona. Napisali su da su time pokrili sve nepravilnosti koje je DRI našao za poslednje tri godine. Što nije istinito, jer samo u dobiti imaju 500 miliona, a imate rashode koji su ostvareni suprotno nekom pravnom aktu - objašnjava Jukić.
Južne vesti, OK Radio

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: