Uskoro obavezna registracija i za električne trotinete

Regionalne vesti - Sreda 06.03.2024 - 11:52

Svi koji žele da nakon 15. juna upravljaju električnim trotinetom ili da drugim lakim električnim vozilom učestvuju u saobraćaju, nakon ovog datuma moraće da poseduju registarske nalepnice.

Foto:pxfuel.com Foto:pxfuel.com
Kako je za Tanjug izjavio Mirko Koković, pomoćnik direktora Agencije za bezbednosti saobraćaja, vlasnici takvih vozila će od 5. aprila moći da od institucija zatraže nalepnicu koja će pokazivati karakteristike vozila, a nakon 15. juna u saobraćaju mogu učestvovati samo vozila sa nalepnicom.
 
Podsetio je da je prema poslednjim izmenama Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima uvedena definicija lakog električnog vozila koje predstavlja motorno vozilo sa najmanje dva točka, sa mehaničkim upravljačem, bez mesta za sedenje, čija trajna nominalna snaga elektromotora nije veća od 0,6 kilovati, čija najveća konstruktivna brzina ne prelazi 25 kilometara na čas i čija masa praznog vozila ne prelazi 35 kilograma.
 
„Žargonski rečeno, trotineti su ovim izmenama prepoznati u našem zakonodavstvu i samo oni koji ispunjavaju navedene uslove moći će da se koriste na propisan način u saobraćaju, i to samo ukoliko poseduju odgovarajuću propisanu nalepnicu“, rekao je Koković.
 
Prema njegovim rečima, važno je napomenuti da se pod terminom laka električna vozila podrazumevaju isključivo trotineti sa po jednim točkom napred i nazad, bez mesta za sedenje i sa navedenim karakteristikama snage, mase i brzine, dok se ne podrazumevaju bilo kakvi monocikli, bicikli, mopedi, samobalansirajuća sredstva, skejtovi i slično.
 
Na osnovu pomenutih odredaba izmena Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima, 1. marta ove godine donesen je Pravilnik o načinu izdavanja, vođenja evidencija, izgledu i načinu postavljanja nalepnice za laka električna vozila, koji je objavljen u Službenom glasniku RS broj 16/24.
 
„Prema odredbama navedenog Pravilnika, stupanje na snagu je osam dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku RS, njegova primena počinje 5. aprila, a nakon 15. juna 2024. godine, u saobraćaju na putu mogu učestvovati samo laka električna vozila na kojima je postavljena nalepnica u skladu sa odredbama ovog pravilnika“.
 
On je istakao da se prijem i obrada zahteva, izdavanje i postavljanje nalepnice vrši na mestima koja Agencija za bezbednost saobraćaja utvrđuje na svom zvaničnom internet sajtu www.abs.gov.rs i ova će informacija biti blagovremeno objavljena imajući u vidu propisani datum primene pravilnika, u svakom slučaju pre 5. aprila.
 
„U Pravilniku je objašnjena procedura podnošenja zahteva za dobijanje nalepnice, dat je obrazac zahteva i način popunjavanja, kao i spisak potrebne dokumentacije, od čega je najvažnija tehnička dokumentacija za lako električno vozilo iz koje se mogu utvrditi marka lakog električnog vozila, trajna nominalna snaga elektromotora, najveća konstruktivna brzina i masa praznog vozila. Ova dokumentacija se po pravilu dobija prilikom kupovine trotineta“, naveo je on.
 
Kako je objasnio, odredbama pravilnika predviđena je i procedura ispitivanja odnosno utvrđivanja traženih tehničkih karakteristika za one trotinete za koje podnosioc zahteva ne poseduje tehničku dokumentaciju iz bilo kog razloga ili poseduje dokumentaciju iz koje se ne mogu utvrditi tražene karakteristike.
 
„Kontakt podaci o navedenim ispitnim mestima biće takođe objavljeni na internet sajtu Agencije za bezbednost saobraćaja“, zaključio je Koković.
 
 
OK Radio,Tanjug

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: