Vazduh u Nišu najzagađeniji, u Leskovcu čađ prešla graničnu vrednost za oko 90 posto

Regionalne vesti - Petak 17.01.2020 - 14:59

Prema najnovijim podacima Agenciju za zaštitu životne sredine Republike Srbije, vazduh u Nišu je ubedljivo bio najzagađeniji u poslednja 24 sata, indeks zagađenosti, čak, 185.01 (ljubičasti alarm), ako se izuzme Bor sa indeksom od 256,25, koji je i inače vodeći po zagađenosti u Srbiji.

„Svako može osetiti ozbiljan uticaj zagađenog vazduha na zdravlje „Svako može osetiti ozbiljan uticaj zagađenog vazduha na zdravlje" FOTO. OK Radio
U Leskovcu se vazduh meri na četiri mesta. Na jednom kod Tehnološkog fakulteta, koje meri Zavod za javno zdravlje Leskovac. Podaci pokazuju da je na tom mestu povećana koncentracija čađi. Granična vrednost je 50, a zabeleženo je, čak, povećanje čađi od 43,5 jedinica, što prevedeno na postotak iznosi oko 90 posto, skooro duplo biše od maksimalno dozvoljenog, prenosi Jugmedia.
 
U saoštenju ZZJZ se navodi da: „Svako može osetiti ozbiljan uticaj zagađenog vazduha na zdravlje (otežano disanje, kašljanje, osećaj stezanja, pištanje i šištanje u grudima, suzenje očiju, pojačana sekrecija iz nosa i neprijatan osećaj struganja/grebanja u grlu). Osobe sa srčanim i plućnim oboljenjima, starije osobe i deca treba da izbegavaju bilo kakvu aktivnost na otvorenom“.
 
Meri se još na tri mesta i to radi privatna firma koja posao dobila na tenederu, a koja ne daje rezultate merenja dan za danom jer stanice ne mere automatski. Poslednji izveštaj za 14 i 15. decembar navodi da je vazduh „jako zagađen na osnovu koncentracije čađi“.
 
U Agenciji za zaštitu životne sredine rekli su juGmedii da malo gradova u Srbiji ima automatsko merenje kvaliteta vazduha, da su takvi uređaji veoma skupi i da zahtevaju svakodnevno održavanje i česta servisiranja.
 
Da takave uređaje ima Leskovac, verovatno je da bi se na mapu Agencije našao uz komšijski Niš.
 
Inače, broj pacijenata u Hitnoj službi Leskovac, koji se javljaju zbog alergija i astme, povećan je skoro za trećinu i na terenu i u ambulanti, što je, pretpostavlja se, posledica zagađenosti vazduha.
 
Načelnica Službe za zdravlje odraslih u Domu zdravlja Leskovac Suzana Mitić, pak, kaže da nema podataka da su zdravstvene tegobe nastale zbog jako zagađenog vazduha. Ona, ipak, za čitaoce juGmedie savetuje:
 
„Pravilo je u ovakvim situacijama da se ne izilazi iz kuće bez prekih potreba, a ako već mora savet je da se preko usta ne nose nikako zaštite koje nisu pamučne. Nikako, na primer, šal od vune ili od sintetičkog materijala. Posle boravka na otvorenom, potrebno je odmah oprati lice blagim sapunom i mlakom vodom, kao i zaštitu koja se nosila preko usta i nosa jer čestice ostaju. Pri tom treba uzbegavati sva hemijska sredstva na licu, poput pudera, na primer, jer se mogu javiti alergije. Za one koji su skloni alergijima, preporučuje se da popiju antihistamin pre nego izađi iz kuće“, savetuje Mitićeva.
Jugmedia, OK Radio

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: