Veče poezije Aleksandra Bloka u utorak u Nišu

Regionalne vesti - Ponedeljak 12.11.2018 - 10:19

Delo Aleksandra Bloka, jednog od najznačajnih ruskih pesnika i predstavnika simbolizma, studenti i profesorka niškog Filozofskog fakulteta predstaviće ljubiteljima književnosti u utorak 13. novembra u Ruskom kutku Narodne biblioteke “Stevan Sremac” u Nišu.

Foto Južne vesti Foto Južne vesti

Vanremensku poeziju Aleksandra Bloka, kako su ovo poetsko veče nazvali organizatori, zainteresovanoj publici će predstaviti profesorka Milijana Mitić i studenti Departmana za ruski jezik i književnost Filozofskog fakulteta u Nišu: Milan Stamenković, Ivana Jovanović, Milena Maksimović i Miljana Mladenović.

Kritika Blokove stihove tumači kao pune nedorečenosti i slutnje.

U njima je književna kritika uočila posebnu metaforičnost, ironiju i groteskni duh negiranja društvenih okolnosti. Blok je u svom pesničkom izrazu razvio emotivnost i lirizam, a njegova poezija je “iščekivanje nečeg novog, što će doći“, a što pesnik može da izrazi simbolima i muzikom stihova - navodi se u opisu jedne Blokove zbirke.

Kao najpoznatija Blokova poema često se navodi “Dvanaestorica” iz 1918. godine, koja daje simboličnu viziju Oktobarske revolucije.

Književno veče počinje u 18 sati.

Južne vesti, OK Radio

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: