Većina građana Niša zadovoljno u braku, muškarci tvrde da pomažu u kući

Regionalne vesti - Petak 20.04.2018 - 07:10

Odnosom sa supružnikom u braku zadovoljno je 70 % građana Niša, a većina se slaže da je za dobar odnos potrebna ljubav, poverenje, tolerancija i dobra komunikacija, dok do konflikta dolazi uglavnom zbog vaspitanja dece i netoleracije. Ovo su samo neki od rezultata istraživanja koje su uradili psiholozi niške Sigurne kuće.

Nedostatak novca dovodi do konflikta i nezadovoljstva FOTO: Profimedia Nedostatak novca dovodi do konflikta i nezadovoljstva FOTO: Profimedia
Istraživanje o kvalitetu bračnih odnosa, kaže direktorka Sigurne kuće u Nišu Sonja Šćekić, radili su na uzorku od 300 ispitanika, a rezultati su pokazali da bračni partneri konflikte uglavnom rešavaju otvorenim razgovorom, dok je manji broj onih koji odlaze od kuće ili naprosto ćute.
 
Dok je 60 % muškaraca navelo da učestvuje u obavljanju kućnih poslova, žene se nisu složile sa tim, jer je tek 35 % njih reklo da njihovi muževi učestvuju u domaćinskim obavezama.
 
- Uočljivo je da postoje razlike između mlađih i starijih bračnih parova, te da oni sa manjim bračnim stažom više dele kućne poslove. Mlađi muškarci jesu više uključeni u kućne obaveze, čuvaju decu, spremaju ručak i peru sudove - navodi psiholog Maja Todorović koja je jedan od autora istraživanja.
 
Na pitanje šta im smeta kod partnera žene su navodile nedostatak inicijative, nedostatak razumevanje, kao i izlaske u večernjim satima i preterano provođenje vremena na internetom. Sa druge strane, muškarci su rekli da im kod supruge smeta ljubomora, tvrdoglavost i nervoza.
 
- Došli smo do podatka da obrazovanje partnera ne igra bitnu ulogu u proceni kvaliteta bračnih odnosa, već drugi kriterijumi poput fizičke privlačnosti, sistem vrednosti i životni stilovi. Takođe, zaposleni ispitanici kvalitet braka ocenjuju kao viši, što je razumljivo, jer nedostatak novca dovodi do konflikta i nezadovoljstva - objašnjava Todorović.
 
Oni koji su kraće u braku, kao i oni koji su u zajednici više od 20 godina najzadovoljniji su odnosima sa partnerom, pokazalo je istraživanje. Skoro 80 % građana Niša koji su ispitani kazalo je da zajedno donosi odluke sa partnerom, a 75 % njih smatra da na zadovoljstvo bračnim odnosom utiče kvalitet seksualnih odnosa.
 
Na predstavljanju istraživanja danas u niškom Media centru, psiholozi Sigurne kuće saopštili su da je 68 % ispitanika navelo da ne dozvoljavaju da im se roditelji mešaju u brak, dok 13% to dopušta. Oni koji to dozvoljavaju, kažu istraživači, uglavnom su mlađi i niskog ekonomskog statusa.
 
- Dobar brak ne nastaje tek tako, on se gradi. Ljubav je prirodno stanje čoveka i može se reći da je lako voleti. Ali teško je naći srodnu osobu i sa njom izgraditi i kasnije sačuvati skladan partnerski odnos - objašnjava Sonja Šćekić, direktorka Sigurne kuće.
 
Ona navodi da, iako ljudi primete da postoje problemi u braku, najčešće to ne prihvataju, te da je tek 10 % njih spremno da zatraži stručnu pomoć.
Južne vesti, OK Radio

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: