Vlada donela uredbu za POMOĆ PRIVREDNICIMA

Regionalne vesti - Petak 24.04.2020 - 12:10

Pomoć, nakon što procenitelj da potvrdu. Dokumentacija iz drugih postupaka

Moraće da dokažu da su na gubitku zbog pandemije FOTO: Flickr Moraće da dokažu da su na gubitku zbog pandemije FOTO: Flickr
Pravo na državnu pomoć imaće svi privrednici koji do 1. jula dokažu da su pretrpeli štetu u poslovanju zbog epidemije virusa korona, pišu Novosti
 
Da bi nadoknadili ono što su izgubili prevoznici, ugostitelji, turistički radnici, kao i vlasnici firmi iz svih drugih delatnosti, moraće da angažuju procenitelja koji će potvrditi da je njihov biznis nastradao baš zbog situacije izazvane kovidom 19, a ne iz nekog drugog razloga.
 
Uredba Vlade Srbije o uslovima i kriterijumima usklađenosti državne pomoći radi otklanjanja štetnih posledica prouzrokovanih epidemijom kovida 19 definiše da ovaj podsticaj može da se dodeli onim učesnicima na tržištu koji dokažu uzročno-posledičnu vezu stvarnog gubitka i epidemije.
 
Ukupna visina pomoći ne sme da prelazi iznos potreban za pokrivanje do 100 odsto štete. Privrednici će moći da konkurišu za nju nesmetano i ako koriste druge povlastice Vlade Srbije, poput isplate minimalca za zaposlene i odlaganja poreza.
 
Komisija za kontrolu državne pomoći nije davalac sredstava već su to nadležni organi Republike Srbije, autonomnih pokrajina i lokalne samouprave.
 
- Pre dodele državne pomoći, davalac je dužan da od korisnika zatraži izveštaj nezavisnog procenitelja, koji obavezno sadrži procenjeni iznos i vrste troškova, vezu sa epidemijom, referentan period nastanka stvarnih gubitaka iz izveštaja i druge podatke koji su od značaja za ocenu davaoca - navedeno je u Uredbi. - Zatim, informaciju o postojanju osiguranja poslovanja ili sporova i drugih postupaka koji mogu biti od značaja za utvrđivanje opravdanog troška. Oni koji konkurišu za podsticaj moraće da predaju i izjavu o obavezi vraćanja prekomerne državne pomoći.
 
Mirko Vučinić, direktor Poslovnog udruženja "Panontransport" iz Novog Sada, napominje da su prevoznici pretrpeli ogromnu štetu tokom krize i da je teško da se ona može svima u potpunosti nadoknaditi.
 
- Svaka pomoć privredi je dobrodošla i državi hvala na tome, ali to je kao infuzija za bolesnika. Ona će spasiti život, odnosno doprineće da prevoznici prežive, ali se što pre mora razmišljati da ova delatnost počne da funkcioniše i da krenemo da radimo - smatra Vučinić. - Mnogi bi mogli doći na sam rub egzistencije zbog ova dva meseca bez prihoda, ali mnogi na njih ne mogu računati ni u narednom periodu. Oni koji se bave međunarodnim prevozom, osim pada prometa na redovnim linijama biće uskraćeni i zbog đačkih ekskurzija. Za domaći prevoz su najznačajniji zaposleni i učenici, a pošto neće raditi škole i tu će ostati bez prihoda.
 
KO NE DOBIJA
 
Privrednici neće moći da ostvare pomoć ako je stvarni gubitak njihovih firmi nastao kao posledica nepoštovanja pozitivnih propisa za vreme epidemije zarazne bolesti, odnosno ukoliko bi takvi troškovi nastali bez obzira na epidemiju. Ovo pravo neće imati ni korisnik koji je direktno odgovoran za nastanak štete, odnosno koji je grubom nepažnjom ili svesno doprineo stvarnom gubitku.
Večernje novosti, OK Radio

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: