Vučić zamolio: Upozorite ih

Regionalne vesti - Četvrtak 07.10.2021 - 12:41

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa specijalnim izaslanikom Generalnog sekretara UN i šefom Misije UN na Kosovu i Metohiji Zahirom Taninom.

FOTO: D. Ristić/OK Radio FOTO: D. Ristić/OK Radio
Vučić je to objavio na Instagram nalogu "buducnostsrbijeav", zajedno sa fotografijama sastanka.
 
Vučić i Tanin su se saglasili da je prisustvo UNMIK-a važno za održavanje stabilnosti u južnoj pokrajini, a Vučić je zamolio Tanina da iskoristi svoj uticaj i upozori Prištinu da svojim jednostranim i provokativnim merama povećava napetost i ugrožava mir i stabilnost u regionu, navedeno je u saopštenju.
 
Vučić je naglasio značaj komunikacije sa UNMIK-om i dodao da je Srbija uvek spremna da uloži i dodatne napore kako bi se dodatno razvili modeli razmene mišljenja sa Misijom UN na Kosovu i Metohiji, saopstila je pres služba predsednika.
 
U tom kontekstu, šef UNMIK-a Zahir Tanin je zahvalio predsedniku Vučiću zato što je i u otežanim uslovima tokom pandemije nalazio vremena za telefonske kontakte u vezi sa aktuelnim dešavanjima u južnoj srpskoj pokrajini.
 
Vučić je naglasio da poslednji potez Prištine i razmeštanje pripadnika ROSU na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak, predstavlja novu provokativnu i jednostranu meru posle pokušaja formiranja vojske tzv. Kosova i uvođenja taksi na srpsku robu, što izaziva veliku zabrinutost Srbije za budućnost Srba na Kosovu i Metohiji.
 
Predsednik je posebno naglasio da će Srbija, kao i uvek do sada, nastaviti sa naporima da očuva mir i stabilnost, ali da situacija zavisi i od prištinske strane koja bi trebalo da se suzdržava od stalnih jednostranih poteza koji u znatnoj meri pogoršavaju stanje na Kosovu i Metohiji.
 
Vučić je istakao da su redovni kontakti sa predstavnicima UNMIK-a važni za Srbiju zbog održavanja kontinuiteta razmatranja pitanja Kosoa i Metohije, kao i zbog redovnog informisanja o političkoj i bezbednosnoj situaciji, koja je zbog poteza Prištine podložna bespotrebnom podizanju tenzija.
 
"Prisustvo UN, odnosno UNMIK, kao i drugih međunarodnih misija na Kosovu i Metohiji, više je nego potrebno kao garancija bezbednosti srpskog naroda", naglasio je predsednik Vučić i dodao da Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN jeste i treba da bude pravni okvir međunarodnog bezbednosnog prisustva na Kosovu i Metohiji.
 
Šef Misije UN na Kosovu i Metohiji je naglasio da je mandat UNMIK i KFOR jasan, te da su obim i uloga ovih misija precizno određeni i da su i bivši i sadašnji Generalni sekretari UN - Ban Ki Mun i Antonio Gutereš, od početka bili čvrsto privrženi sprovodjenju zadatih misija u skladu sa svim odlukama Ujedinjenih nacija.
 
Vučić je izrazio zabrinutost zbog sve većeg broja incidenata i ponovio da je Srbija posvećena unapređenju regionalne saradnje, kao i da nije prekršila nijednu odredbu Briselskog sporazuma,
 
Rezolucije 1244 ili Vojno-tehničkog sporazuma, kao ni CEFTA. Sagovornici su se saglasili da je prisustvo Misije UN veoma važno za održavanje stabilnosti na Kosovu i Metohiji, kako kroz doslednu primenu Rezolucije 1244 UN, tako i kroz angažovanje da se realizuju dogovori postignuti u okviru Briselskog dijaloga. Šef UNMIK-a je ukazao na neophodnost nastavka dijaloga Beograda i Prištine, kao i na značaj svih nastojanja u pravcu konstruktivne regionalne saradnje.
 
Tanjug, OK Radio

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: