Za vikend pad temperature: Pred nama je drastična vremenska promena i još jedan talas prljave kiše

Regionalne vesti - Utorak 29.03.2022 - 12:52

Višednevno toplo i sunčano vreme u Srbiji trajaće još samo sutra, a već od četvrtka sledi velika promena u paketu sa pojavom koja nas je pre oko deset dana sve zabrinula, a to su čestice peska iz Sahare, koje ne utiču loše na zdravlje, ali doprinose zagađenju.

FOTO: EPA-EFE FOTO: EPA-EFE
Meteorolog Đorđe Đurić kaže za „Blic“ da već od 31. marta možemo očekivati jače pogoršanje vremena sa kišom i pljuskovima, zatim saharski pesak, a za vikend jače zahlađenje, ponegde prolazno i kratkotrajno sneg. 
 
 - I danas biće sunčano i veoma toplo za ovo doba godine, ponegde uz visoku oblačnost. Duvaće slab do umeren jugozapadni vetar, u Bačkoj povremeno pojačan. Maksimalna temperatura biće od 18 do 24°C, u Beogradu do 22°C. Inače, potpuno se narušio i oslabio anticiklon, koji je u prethodnom periodu bio odgovoran za stabilno, suvo i sunčano vreme – kaže Đorđe Đurić.
 
Usled toga, nakon dužeg perioda sa vrednostima veoma vioskog vazdušnog pritiska, došlo je do osetnijeg pada vazdušnog pritiska na vrednosti oko normale, a kako sledi dalji pad vazdušnog pritiska, to će biti uvod u pogoršanje vremena koje se očekuje narednih dana.
 
Nad Đenovskim zalivom očekuje se formiranje ciklona, a on će Srbiji doneti povećanje oblačnosti. 
 
 Krajem dana, u sredu, i tokom večeri u zapadnim i u severnim predelima Srbije očekuje se jače naoblačenje sa kišom. Kako se očekuje jugozapadno strujanje, biće i dalje relativno toplo. Maksimalna temperatura u sredu biće od 18 do 22°C, u Beogradu do 20°C.
 
- Tokom četvrtka i petka Srbija će biti pod uticajem snažnog ciklona sa centrima iznad severnih predela Italije i Jadrana i iznad centralne Evrope. Ovaj ciklon uslovljavaće nad Srbijom oblačno vreme sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Kako će se Srbija tokom četvrtka i petka nalaziti u prednjem delu ciklona, u njegovom toplom sektoru, očekuju se snažna južna strujanja i dotok tople vazdušne mase – objasnio je Đurić.
 
Maksimalna temperatura u četvrtak biće od 18 do 22°C, u Beogradu do 20°C, a u petak od 12°C na severozapadu do 20°C na istoku i jugoistoku Srbije, u Beogradu do 15°C.
 
Kako nas od srede uveče do subote očekuju snažna visinska južna strujanja, sa severa Afrike i iz oblasti Sahare do našeg područja preko Mediterana stići će velike količine čestica pustinjskog peska iz Sahare, tako da se očekuju padavine sa česticama peska iz Sahare, očekuje se prljava kiša. 
 
 - Reč je o potpunoj prirodnoj i bezopasnoj pojavi, koja je najviše vidljiva na vozilima, a slična situacija dogodila se i pre dve nedelje, tako da je od tada pesak i dalje vidljiv na mnogim neopranim vozilima i površinama-podseća meteorolog.
 
U subotu će oblačno sa kišom, na jugu i istoku sa pljuskovima i grmljavinom. Jak vetar južnih smerova koji će duvati tokom četvrtka i petka, u subotu će po prodoru hladnog fronta biti u skretanju na jak severozapadni, a očekuje se i prodor osetno hladnije vazdušne mase sa severa. Hladni front stići će u subotu prvo do severnih i zapadnih predela Srbije, dok će do juga i istoka Srbije stiće tek uveče, pa će u tim predelima i dalje duvati jugozapadni vetar.
 
Hladni front podeliće Srbiju na dva dela kada su temperature u pitanju. Maksimalna temperatura biće od 7°C na severozapadu do 17°C na istoku i jugoistoku Srbije. 
 
U nedelju i ponedeljak biće oblačno i veoma hladno za početak aprila, povremeno sa kišom, u brdsko-planinskim predelima sa snegom, a uslova za susnežicu i koju pahulju biće ponegde i u nižim predelima. 
Blic, OK Radio

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: