Zabranjen ulaz srpskim zvaničnicima na Kosovo

Regionalne vesti - Četvrtak 04.07.2019 - 13:00

Jetljir Zuberaj, savetnik ministra spoljnih poslova Kosova, objavio je na Fejsbuku da je odluka o zabrani doneta zbog „pretnji i napada na severu Kosova“.

Zabrana važi za sve zvaničnike FOTO: EPA/Valdrin Xhemaj Zabrana važi za sve zvaničnike FOTO: EPA/Valdrin Xhemaj
Ministarstvo spoljnih poslova Kosova odlučilo je da zabrani ulazak na teritoriju Kosova svim srpskim zvaničnicima.
 
Razlog za to su „pretnje, stalna propaganda i lažne vesti koje Srbija sprovodi prema Kosovu", kako se navodi u Fejsbuk objavi Jetljira Zuberaja, savetnika ministra spoljnih poslova Kosova Bedžeta Pacolija.
 
U objavi koju su preneli kosovski i srpski mediji, navedeno je da je odluka o zabrani doneta i zbog „nedavnih napora (Beograda) da izazove takozvanu humanitarnu krizu na severu Kosova."
 
„Ministarstvo spoljnih poslova neće dozvoliti nijednom zvaničniku iz Beograda da poseti Kosovo i svi zahtevi će biti odbijani sve dok ovakvo ponašanje traje", napisao je Zuberaj.
 
Ministar spoljnih poslova Kosova Bedžet Pacoli i direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije Marko Đurić nisu bili odmah dostupni za komentar.
 
Procedura za ulazak zvaničnika Srbije na Kosovo
 
Od postizanja sporazuma u Briselu 2013. godine postoji neka vrsta procedure za srpske koji odlaze na Kosovo, kao i za zvaničnike iz Prištine koji ulaze u Srbiju.
 
Obaveza je da se druga strana obavesti kada državni zvaničnik dolazi u službenu posetu.
 
Postoje dve kategorije zvaničnika - u prvu spadaju predsednici, premijeri, potpredsednici vlada, ministri unutrašnjih i spoljnih poslova, kao i ministri odbrane.
 
Oni o poseti moraju obavestiti oficira za vezu 72 sata ranije, a prigovor na posetu se može uložiti u roku od 48 sati.
 
U drugu grupu spadaju svi ostali ministru, potpredsednici parlamenta, direktori javnih preduzeća, predsednici sudova i predstavnici bezbednosnih agencija. Oni obaveštenje o poseti treba da upute najmanje 48 sati unapred.
 
U ovu grupu, naime, spada i direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, koji je u martu prošle godine uhapšen na Kosovu zbog, kako su kosovski zvaničnici tada naveli „kršenja norme" o prijavljivanju posete unapred.
BBC News, OK Radio

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: