Zelić: Do sada 362 neželjene reakcije na vakcine protiv kovida

Regionalne vesti - Utorak 23.02.2021 - 12:25

Pavle Zelić iz Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije izajvio je da su do sada zabeležene 362 neželjene reakcije na vakcine protiv kovida.

"Neželjene reakcije su one koje smo očekivali, prolaze kratko" FOTO: Thinkstock
Od tog broja, najviše je na vakcinu „Fajzera“ 145, 130 „Sinofarm“, 86 neželjenih reakcija na „sputnjik“ i jedna neželjena reakcija za koju se ne zna od koje je tačno vakcine, rekao je Zelić za RTS.
 
Najčešće su neželjene reakcije imale osobe od 45 do 64 godine starosti, i to češće žene, navodi Zelić i dodaje da stariji retko imaju neželjene reakcije što se, kaže, uklapa i u svetske trendove.
 
„Ovo ne treba da nas zabrine, neželjene reakcije su one koje smo očekivali, prolaze kratko, za do tri dana, najčešće je reč o povišenoj temperaturi, bolu u mišićima, zglobovima, glavobolji, mučninama“, rekao je Zelić i istakao da za sada nije bilo težih reakcija, a tri puta reakcije su zahtevale hospitalizaciju.
 
Zelić je naveo da je vakcina „Astra Zeneke“ proverena i da može da se krene sa masovnom vakcinacijom, dodavši da je koordinisanim timskim radom, u kratko roku izdato rešenje, uvozna dozvola i sertifikat za tu vakcinu.
 
Sve vakcine su, pa i ova, kontrolisane od srpskih stručnjaka, naglašava Zelić.
RTS, OK Radio

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: