Ko su predsednički kandidati

Izbori 2012 - Ponedeljak 16.04.2012 - 21:53

  U ponoć je istekao rok za predaju kandidatura za učešće na predsedničkim izborima, a Republička izborna komisija potvrdila je učešće 11 kandidata u trci za funkciju šefa države 6. maja, dok jedna kandidatura čeka na proglašenje.

 

Redosled kandidata na glasačkom listiću biće određen žrebom koji će se održati 20. aprila, dok je rok za eventualno povlačenje kandidature 19. april.

 

Građani će verovatno putem nasrtljivih izbornih kampanja imati prilike da se upoznaju sa likom i delom svakog kandidata za predesednika, ali se redakcija "24 sata" potrudila da svojim čitaocima "skrati muke".

 

 

Boris Tadić - koalicija "Izbor za bolji život"

 

Boris Tadić

Boris Tadić

 

Boris Tadić je rođen 1958. godine u Sarajevu. Sin je Ljubomira Tadića, filozofa i člana SANU i Nevenke Tadić, psihologa. Osnovnu i srednju školu završio je u Beogradu. Diplomirao je socijalnu psihologiju na Univerzitetu u Beogradu. Bio je profesor psihologije u I beogradskoj gimnaziji.

 

Osnovao je Centar za razvoj demokratije i političke veštine u Srbiji i bio njegov prvi direktor.

 

Po zanimanju je psiholog i trenutni je predsednik Demokratske stranke. Tadić je prvi put izabran za predsednika Srbije 27. juna 2004. godine na rok od pet godina, a 11. jula iste godine položio je zakletvu.

 

Drugi petogodišnji mandat dobio je pobedom u drugom krugu predsedničkih izbora, 3. februara 2008. godine. Pre nego što je postao predsednik Srbije, bio je ministar telekomunikacija Savezne Republike Jugoslavije i ministar odbrane Srbije i Crne Gore.

 

Govori engleski, italijanski i francuski jezik. Oženjen je i otac je dvoje dece.

 

Tomislav Nikolić - koalicija "Pokrenimo Srbiju"

 

Tomislav Nikolić

Tomislav Nikolić

 

Nikolić je bio jedan od osnivača i dugogodišnji zamenik predsednika Srpske radikalne stranke, kojom je rukovodio u odsustvu predsednika Vojislava Šešelja. Do sada je bio tri puta kandidat na predsedničkim izborima u Srbiji (2003, 2004, 2008), i jednom kandidat za predsednika SR Jugoslavije (2000).

 

Obavljao je dužnost potpredsednika Vlade Srbije u periodu 1998 — 2000. i potpredsednika Vlade SR Jugoslavije 1999 — 2000, a maja 2007. godine na pet dana je obavljao i dužnost predsednika Narodne skupštine Republike Srbije.

 

Tomislav Nikolić je 5. septembra 2008. godine, podneo ostavku na dužnost zamenika predsednika Srpske radikalne stranke zbog razmimoilaženja u koja su u stranci nastala povodom usvajanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Srbije sa Evropskom unijom.

 

Rođen je 15. februara 1952. godine u Kragujevcu, a u rodnom gradu je završio osnovnu i srednju tehničku školu - smer građevinski tehničar. 1971. godine, nakon što je napustio studije na Pravnom fakultetu u Kragujevcu, započeo je radnu karijeru u Građevinskom preduzeću Žegrap. Bio je šef izgradnje na pruzi Beograd-Bar. U kragujevačkoj firmi „22. decembar“ bio je šef investicija u razdoblju od dvanaest godina (1978-1990), a dve godine je bio i tehnički direktor javnog komunalnog preduzeća u Kragujevcu (1990-1992). Tomislav Nikolić je oženjen Dragicom, ima dva sina Radomira i Branislava.

 

Ivica Dačić - koalicija SPS-PUPS-JS

 

Ivica Dačić

Ivica Dačić

 

Dačić je predsednik Socijalističke partije Srbije, zamenik predsednika Vlade i ministar unutrašnjih poslova Srbije.

 

Rođen je 1. januara 1966. u Prizrenu. Osnovnu školu završio u Žitorađi, a gimnaziju u Nišu. Završio je Fakultet političkih nauka u Beogradu.

 

Bio je prvi predsednik mladih socijalista Beograda 1990. godine i portparol Socijalističke partije Srbije od 1992. do 2000. godine. Bio je predsednik Gradskog odbora Socijalističke partije Srbije Beograda i potpredsednik Socijalističke partije Srbije od 2000. do 2003. godine.

 

Savezni poslanik u Veću građana Savezne skupštine Savezne Republike Jugoslavije i Skupštine Državne zajednice Srbije i Crne Gore od 1992. do 2004. godine.

 

Bio je ministar za informisanje u takozvanoj Prelaznoj Vladi Republike Srbije od oktobra 2000. godine do januara 2001. godine.

 

Decembra 2006. godine izabran je za predsednika Socijalističke partije Srbije.

 

Zoran Stanković - URS

 

Zoran Stanković

Zoran Stanković

 

Prof dr Zoran Stanković  je sadašnji ministar zdravlja u vladi Republike Srbije, sanitetski general major u penziji, bivši ministar odbrane Srbije i Crne Gore i bivši privremeni ministar odbrane u vladi Republike Srbije. Stanković je bio ministar odbrane u Savetu ministara Srbije i Crne Gore sve do razdruživanja Srbije i Crne Gore.

 

Nakon izglasavanja Vlade Mirka Cvetkovića u Narodnoj skupštini Republike Srbije 7. jula 2008, stupio je na dužnost zamenika predsednika Vlade i ministra unutrašnjih poslova.

 

Rođen je 9. novembra 1954. godine u Trgovištu. Osnovnu školu završio je u Džepu, gimnaziju u Vladičnom Hanu, a Medicinski fakultet Univerziteta u Nišu 1980. godine. Oženjen je suprugom Marinom sa kojom ima ćerke bliznakinje Ivu i Inu.

 

Vojislav Koštunica - DSS

 

Vojislav Koštunica

Vojislav Koštunica

 

 

Koštunica je srpski političar i državnik, doktor pravnih nauka, teoretičar prava i poslednji predsednik Savezne Republike Jugoslavije (2000 — 2003) i bivši predsednik Vlade Republike Srbije (2004 — 2008). Predsednik je Demokratske stranke Srbije od njenog osnivanja, 1992. godine.

 

Rođen je 24. marta 1944. godine u Beogradu. Doktorirao je na Pravnom fakultetu na temu „Institucionalizovana opozicija u političkom sistemu kapitalizma“.

 

Čedomir Jovanović - koalicija "Preokret"

 

Čedomir Jovanović

Čedomir Jovanović

 

Jovanović je vođa Liberalno-demokratske partije i dramaturg.

 

Čedomir je osnovnu školu završio u Beogradu. Prvi razred srednje škole započeo je u Devetoj beogradskoj gimnaziji da bi se ubrzo prebacio u Treću ekonomsku školu. Diplomirao je dramaturgiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, 1998. godine. Tokom studija radio je kao novinar, a bio je jedan od lidera studentskog protesta 1996/97. Trenutno pohađa magistarske studije na odseku za filmologiju Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu.

 

Oženjen je Jelenom i otac troje dece Mihajlo Lajf, Jana Hart i Zora Fejt.

 

Jadranka Šešelj - SRS

 

 

Jadranka Šešelj

Jadranka Šešelj

 

Rođena je 13. aprila 1960. u Podujevu i rasla kao treće dete u porodici Pavlović, uz majku Oliveru, domaćicu, poreklom iz Blaca i pokojnog oca Vučinu, medicinskog radnika, rodom iz okoline Prokuplja. Do Jadrankinog polaska u školu Pavlovići su živeli u Prištini, odakle se sele u Beograd.

 

Po završetku Šeste beogradske gimnazije, stekla je diplomu Više pedagoške škole, ali nikada nije radila u profesiji. U "Minelu" je provela 12 godina na službeničkim poslovima, a kada je preduzeće počelo da propada, proglašena je ekonomskim viškom. Otad se posvetila porodici.

 

Sa haškim optuženikom i liderom Srpske Radikalne stranke u braku je 20 godina i ima troje dece Aleksandra, Mihaila i Vladimira.

 

Vladan Glišić - Dveri

 

Vladan Glišić

Vladan Glišić

 

 

Rođen je u Prištini 26. avgusta 1970. godine. Najstariji od četvoro dece Negoslava i Zorke. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Aranđelovcu, a Pravni fakultet i pravosudni ispit u Beogradu. Radio je u Opštinskom sudu u Aranđelovcu, bio je direktor pravne službe u Ortopedskom preduzeću Rudo u Beogradu, pravni savetnik u Centru za velike poreske obveznike pri Ministarstvu finansija Srbij, kao i zamenik javnog pravobranioca Gradske opštine Rakovica.

 

 

Zoran Dragišić - Pokret radnika i seljaka

 

Zoran Dragišić

Zoran Dragišić

 

 

Završio je Fakultet civilne odbrane u Beogradu i Pravni fakultet u Beogradu. Magisterijum pravno-političkih nauka stekao je na Pravnom fakultetu u Beogradu 1998. radom "Međunarodnopravni položaj učesnika nemeđunarodnih oružanih sukoba". Doktorsku disertaciju "Pravno-politički status nacionalne bezbednosti" odbranio je na Pravnom fakultetu u Beogradu 2004. godine. Od 1994. godine radi na Fakultetu bezbednosti: prvo kao asistent-pripravnik na predmetu Politički sistem, od 1998. kao asistent na pomenutom i predmetu Osnovi bezbednosti, a od 2004. kao docent na predmetima Osnovi bezbednosti i Bezbednosni menadžment.

 

Muamer Zukorlić

 

Muamer Zukorlić

Muamer Zukorlić

 

Rođen je 15. februara 1970. godine u selu Orlje, nedaleko od Tutina. Osnovnu školu je završio u selu Ribariće kod Tutina, a zatim u Sarajevu Gazi Husrev-begovu medresu. U Konstantini u Alžiru je 1993. godine završio Islamski fakultet, odsek šerijatsko pravo a post-diplomske studije u Libanu. Živi sa dve supruge, iako zakon u Srbiji zabranjuje bigamiju, kao i poligamiju. Ističe u više navrata da je to njegova privatna stvar i da je bolje imati dve žene (i ne poštovati državu), nego imati jednu a varati je. Ima sedmoro dece.

Čim je osnovan Mešihat Islamske zajednice Sandžaka 1993. godine Muamer je izabran za muftiju, a reizabran na izborima 1998. i 2003. godine.

 

Ištvan Pastor - SVM

 

Ištvan Pastor

Ištvan Pastor

 

Ištvan Pastor je rođen 20. avgusta 1956. godine u Novom Kneževcu. Diplomirao je na fakultetu u Novom Sadu 1980. godine. Prvo zaposlenje mu je bilo u fabrici “Sigma” u Subotici,a kasnije prelazi na poziciju direktora Instituta za Informatiku na Ekonomskom fakultetu u Subotici. Od 1995. godine bavi se privatnim biznisom. Jedan je od osnivača Saveza vojvođanskih Mađara i njihov član od 1994. godine. Od 1997. godine nalazi se u Predsedništvu stranke, a 2007. godine postaje predsednik SVM.

 

Danica Grujičić - Socijaldemokratski savez

 

Danica Grujičić

Danica Grujičić | Foto: Midija centar Beograd

 

Doktorirala je na Medicinskom fakultetu 1996. godine iz oblasti neurohirurgije. Na Institutu neurohirurgije Kliničkog centra Srbije radi od 1984. godine, a 2007. godine postala je načelnica ove ustanove. Od 2004. godine radi i kao vanredna profesorka na Medicinskom fakultetu. Republićka izborna komisija još nije utvrdila da li je kandidatura Danice Grujičić u skladu sa propisima odnosno da li je sakupila potrebnih 10.000 potpisa podrške građana.

24 sata

Vrati se na kategoriju Izbori 2012

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: