RIK: 8,37% (10.00), CeSID 4,9% (9.00)

Izbori 2012 - Nedelja 20.05.2012 - 13:10

Republička izborna komisija (RIK) saopštila je da je do 10 časova na birališta u Srbiji izašlo 8,37 odsto građana, što je manje u odnosu na prvi krug, održan 6. maja, kada je svoje biračko pravo iskoristilo 11,04 odsto građana.

Prema reultatima RIK-a, u centralnoj Srbiji izašlo je 7,57 odsto, u Vojvodini 10,02, dok je u Beogradu do 10 sati biračko pravo iskoristilo 7,71 odsto građana. U Novom Sadu glasalo je do sada 9,83 odsto građana, u Nišu 7,41, Kragujevci 4,70, a u Čacku 6,38 odsto birača.
 
U drugom krugu predsedničkih izbora 2008. godine za prva tri sata glasalo je 9,56 odsto građana, podsetio je RIK na prvoj konferenciji za novinare koju je danas održao.
 
U Vojvodini je, u drugom krugu predsedničkih i pokrajinskih izbora po većinskom sistemu, do 10 sati glasalo 11,06 odsto od ukupno oko 1.735.000 upisanih birača, objavila je član Pokrajinske izborne komisije Jelena Zlojutro.
 
Ona je istakla da od otvaranja birališta u sedam sati nije bilo nikakvih problema i da glasanje protiče u najboljem redu.
 
Na teritoriji grada Užica u drugom krugu predsedničkih izbora do 10.00 sati glasalo je 8,82 odsto upisanih birača, što je za četiri odsto manje nego na izborima 6. maja.
 
Na teritoriji grada Užica jutros u 7.00 sati otvoreno je svih 94 biračkih mesta u drugom krugu predsedničkih izbora, a kako je rekla predsednica gradske izborne komisije Mirjana Perović do sada nema prijavljenih nepravilnosti.
 
Opštinska izborna komisija u Kuršumliji donela je odluku da se izbori na biračkom mestu broj sedam "Miloje Zakić" ponove u četvrtak, 24. maja , izjavio je predsednik komisije Miljan Radosavljević. On je kazao da je odluka doneta nakon rešenja Upravnog suda da ponovljeni izbori na tom mestu, 13. maja nisu obavljeni u skladu sa zakonom.
 
Prema podacima Centra za slobodne izbore i demokratiju (CeSID) do devet sati glasalo 4,9 odsto birača, što je za 1, 7 odsto manje u odnosu na izlaznost u prvom krugu izbora pre dve sedmice, što je na nivou izlaznosti koja je u istom intervalu zabeležena na predsedničkim izborima 2008. godine.
 
Sekretar Republičke izborne komisije (RIK) Veljko Odalović izjavio je jutros da su sva biračka mesta u Srbiji otvorena na vreme i bez problema, a da je glasanje u inostranstvu - u SAD, Velikoj Britaniji i Kanadi završeno i da je proteklo u redu.
 
On je rekao da nema pojedinačnih primedbi, incidenata niti bilo čega što bi uticalo na regularnost. "Manji tehnički problemi, koji su se pojavili na nekim biračkim mestima, pre otvaranja i neposredno posle otvaranju su otklonjeni i sad imamo proces bez nesporazuma i nesuglasica", dodao je Odalović.
 
OEBS je saopštio da je jutros do 7,15 sati otvoreno svih 90 biračkih mesta na Kosovu. Kosovska policija je zbog održavanja drugog kruga srpskih predsedničkih izbora na Kosovu pojačala prisustvo na severu pokrajine.
 
Portparol kosovske policije Besim Hoti, reakao je da su pripadnici kosovske policije, kao i u prvom krugu izbora, prisutni u blizini biračkih mesta kako bi obezbedili mesta glasanja i očuvali javni red i mir.
Tanjug

Vrati se na kategoriju Izbori 2012

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: