Svi se konstituišu, Vranje ćuti

Izbori 2012 - Utorak 05.06.2012 - 12:32

Danas će u opštinama Surdulica i Trgovište, shodno rezultatima izbora, biti konstituisane lokalne skupštine i izabrana nova rukovodstva.

U Surdulici je, manje više, sve poznato. Novici Tončevu, nosiocu liste Socijalističke partije Srbije (SPS) na poslednjim izborima, sutra ostaje da obavi rutinski posao.
 
Njegova lista je osvojila 27 od ukupno 35 mesta u loklanom parlamentu, ispred liste Demokratske stranke sa samo četiri mandata.
 
Tako će Tončev sutra biti izabran ponovo za predsednika opštine, sa mandatom na još četiri godine.
 
U Trgovištu je situacija samo naizgled jasna. Tamo je, istina, na poslednjim izborima, više od jedne trećine glasova osvojila lista Ujedinjenih regiona Srbije (URS), koju je predvodio dosadašnji predsednik opštine Darko Tomić.
 
Tomiću, medjutim, ni to nije bilo dovoljno da prorteklih dana mirno spava i da sutra formira novu vlast kojoj će on biti na čelu.
 
Tomić u Trgovištu ima 10 od ukupno 25 odbornika, ali do ovog trenutka nije poznato ko će mu biti koalicioni partner u formiranju lokalne vlasti - da li demokrate sa šest, ili socijalisti sa pet odbornika. Ili možda i jedni i drugi.
 
Sutra će u odborničke klupe sesti i 38 novoizabranih odbornika SO Preševo, da bi konstituisali novu lokalnu vlast.
 
- Skupštinsku većinu čine 22 od ukupno 38 odbornika. U njoj su 17 odbornika Demokratske partije Albanaca (DPA), tri iz G.G. Ramiz Ljatifi i dva iz Demokratske unije doline - kaže predsednik opštine Preševo Ragmi Mustafa.
 
Na sutrašnjoj sednici za predsednika SO biće predložen dr Ramiz Ljatifi iz istoimene grupe gradjana, a za potpredsednike dr Avni Nuhiju iz Demokratske partije Albanaca (DPA) i Muhamet Mustafa iz Demokratske unije Albanaca (DUD).
 
Za sekretara SO Preševo biće predložen Naser Pajaziti koji je na toj funkciji bio i predhodne četiri godine.
Umesto predsednika Skupštine Jonuza Musliua, konstitutivnu sednicu SO Bujanovac, za petak, 8. jun, zakazao je najstariji odbornik aktuelnog saziva, dr Stojanča Arsić.
 
- Da bi se izbegla opstrukcija vlasti i da ne bi smo upali u zakonske protivurečnosti, ja sam iskoristio pravo koje mi daju Zakon o lokalnoj samoupravi i Statut opštine, tako da sam kao najstariji odbornik, zakazao konstitutivnu sednicu - objasnio je dr Arsić.
 
On kaže da je dosadašnji predsednik SO Jonuz Musliu propustio pravo da za 15 dana, po saopštavanju rezultata izbora, sazove konstitutivnu sednicu, tako da je sada on morao to da uradi.
 
- Kako to nisu uradili oni koji su trebali, ja sam, kao najstariji odbornik, formulisao dnevni red, kako to nalažu Zakon i Statut i taj akt sam predao opštinskoj službi u dalju proceduru, da ne bi smo upali u nove probleme - kaže Arsić.
 
Dr Arsić je objasnio da će na sednici u petak, najpre biti saslušan izveštaj predsednika Opštinske izborne komisije, zatim verifikovani mandati novim odbornicima, potom razrešeni sekretar, predsednik  i zamenik predsednika skupštine i predsednik i zamenik predsednika opštine.
 
SO Bujanovac ima 41 odbornika, ali u ovom trenutku još nije poznato da li je, i ako jeste ko je i kako formirao skupštinsku većinu za vršenje lokalne vlasti.
 
Na poslednjim lokalnim izborima neočekivano, najviše mandata - 12, osvojila je novoformirana Demokratska partija bivšeg predsednika opštine Nagipa Arifija, ispred Partije za demokratsko delovanje (PDD)  Rize Halimija, kojoj je pripalo devet odborničkih mesta.
 
Slede Pokret za demokratski progres (PDP) sa šest, Grupa gradjana Stojanče Arsića sa pet, Koalicija srpskih partija „Izbor za bolji Bujanovac“ sa četiri, Demokratska unija Albanaca (DUA) sa tri i lista Srpske napredne stranke (SNS) sa dva mandata.

 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Izbori 2012

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: