Danas je Dan Republike

Seks i grad - Sreda 29.11.2023 - 09:38

Dan Republike ili samo "Svinjokolj"?

Foto: Logo Foto: Logo
Dan Republike bio je praznik u bivšoj SFRJ koji se slavio 29. novembra.
 
Dan Republike je obeležavao godišnjicu Drugog zasedanja AVNOJ-a u Jajcu 29. novembra 1943, kada su predstavnici partizanskog pokreta otpora proglasili federalno uređenje Jugoslavije i ustavotvornu skupštinu FNRJ 29. novembra 1945.
 
Sa raspadom SFRJ, prestalo se sa obeležavanjem Dana Republike u svim republikama nekadašnje zajedničke države osim u Srbiji i Crnoj Gori odnosno tadašnjoj Saveznoj Republici Jugoslaviji.
 
Dan Republike ostao je zvanični praznik u SRJ sve do 14. novembra 2002, kada je ukinut odlukom Veća građana Savezne skupštine SRJ.
 
Svinjokolj ili pastrmljenje...
 
Svinjokolj poznat i pod imenima pastrmljenje, svinjokolja, disnotor ili posijek je srpski narodni običaj spremanja svinjskog mesa i mesnih prerađevna pred zimu u domaćoj radinosti, uz pomoć rođaka i prijatelja, praćen svečanom gozbom svih učesnika. Pod različitim imenima ova tradicija postoji kod svih naroda bivše Jugoslavije, kao i širom sveta, sa izuzetkom onih naroda koji ne jedu svinjetinu.
volimzrenjanin.com

Vrati se na kategoriju Seks i grad

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: