I u Vranju kršenje prava TRUDNICA I PORODILJA

Seks i grad - Petak 06.09.2019 - 00:38

Vranje - Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Centar za mame objavili su crnu listu poslodavaca kod kojih je Inspekcija rada utvrdila da su prekršile prava trudnica ili porodilja.

Paprene kazne za poslodavce FOTO: Unsplash/Arteida Mjeshtri Paprene kazne za poslodavce FOTO: Unsplash/Arteida Mjeshtri
Na ovom spisku osam firmi nije isplatilo plate trudnicama i porodiljama tokom avgusta zbog čega će dobiti kaznu od 800.000 do do dva miliona dinara.
 
Među ovim firmama nalazi se i radnja “Hronos Computers” iz Vranja kojoj, pored ove, preti još jedna novčana kazna u istom rasponu pošto nije dostavila potvrdu o godišnjim prihodima zaposlene.
 
Kazna za svaki od tih prekršaja, prema Zakonu o finansijskoj podršci, kreće se od 800.000 do dva miliona dinara za poslodavca sa svojstvom pravnog lica, od 300.000 do 500.000 dinara za preduzetnika, a od 50.000 do 150.000 dinara za odgovorno lice u pravnom licu.
 
- Crnu listu poslodavaca objavljujemo da bismo javnosti predstavili one koje ne poštuju zakone i prava trudnica i porodilja, kao i da ohrabrimo mame da se bore za svoja prava i prijave njihovo kršenje Inspekciji rada
 
Osim toga, nadamo se da će ova lista podstaći poslodavce u Srbiji da poštuju zakone, ali i probuditi i naterati ih da vide da mame nisu “laka meta” i da se njihova prava moraju poštovati - istakla je Jovana Ružičić, direktorka Centra za mame.
 
U ovom centru pozivaju mame da prijave sva eventualna kršenja prava na broj 0800 300 307 za prijavu nepravilnosti u oblasti rada, gde će, kako kažu, prioritet imati trudnice, porodilje i roditelji.
 
Ovaj tekst proizveden je uz pomoć i podršku grada Vranja u okviru projekta "Živimo zajedno a ne jedni pored drugih". Sadržaj ovog teksta i stavovi izneti u njemu isključiva su odgovornost OK Radija i ne izražavaju stavove i mišljenja grada Vranja.
OK Radio

Vrati se na kategoriju Seks i grad

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar:
Janida
06.09.2019. , 12:55
A gde je tu Novi Dom koji je trudnicu otpustio pa je sud morao da intervenise? Ili su oni, posto upravlja kadar SNS-A zasticeni, pa ih nema na nikakvoj listi.