Kanađani otkrili: Jug Srbije leži na SREBRU I ZLATU!

Seks i grad - Ponedeljak 21.01.2019 - 11:14

Vranje - Kanadska istraživačka firma "Medgold risorsis" pronašla je u južnoj Srbiji kod Bosilegrada, na samoj granici sa Bugarskom i Makedonijem, odlične indikatore da se u tom kraju nalaze bogata nalazišta plemenitih metala, saznaju „Novosti“.

U dalja istraživanja će se uložiti osam miliona dolara FOTO: Google maps U dalja istraživanja će se uložiti osam miliona dolara FOTO: Google maps
Kako piše beogradski dnevnik, kanadska kompanija, u istraživanju rudnog bogatstva pod nazivom "Tlamino projekat", pronašla je sloj od 40 metara koji sadrži 8,32 grama zlata po toni i gotovo neverovatnih 193 grama po toni srebra.
 
Posle toga, ova kanadska firma je sklopila sporazum o zajedničkom ulaganju s kompanijom iz svoje zemlje "Fortuna silver", u čijem se posedu nalaze rudnik zlata i srebra "San Hoze" u Meksiku i peruansko ležište srebra "Kailoma".
 
Prema tom sporazumu, "Fortuna silver", koja u Argentini razvija i projekat otvaranja rudnika zlata "Lindero", obavezala se da će u dalja istraživanja ove oblasti investirati osam miliona dolara
 
Planirano je da od te sume dva miliona američkih novčanica bude potrošeno tokom ove godine, donose „Novosti“.
 
Prema tom sporazumu, "Fortuna" bi, u zamenu za finansiranje geoloških istraživanja na jugu Srbije, mogla da stekne 70 odsto vlasništva u "Tlamino projektu"
 
Kako se saznaje, istraživanja se rade na površini od oko 200 kvadratnih kilometara na teritoriji naše zemlje.
 
Posle identifikacije projekta, u jesen 2016. godine, "Medgold" je analizirao seriju uzoraka, a rezultati su pokazali da se količina zlata kreće od 0,78 grama do čak 132,5 grama po toni. 
 
Istovremeno, koncentracije srebra, pokazale su analize, bile su od 10,3 grama po toni do 2.110 grama po toni.
 
Kako se procenjuje, istraživanja ove oblasti, nakon što je "Fortuna silver" preuzela finansiranje projekta, trebalo bi da se završe u roku od pet godina
 
Posle toga, na red bi došla izrada preliminarne studije izvodljivosti, nakon čega će biti poznato da li će ova kompanija podneti zahtev za dodelu eksploatacionog prava
 
Prema podacima iz stručne literature, ležišta od grama zlata po toni smatraju se profitabilnim pod uslovom da postoje odgovarajuće količine rude.
 
Kanadski "Medgold" je licencu za istražna prava u "Tlamino projektu", koji se nalazi nedaleko od Bosilegrada, od Ministarstva rudarstva dobio 2016. godine
 
Pre toga, ovo područje su od 1950. godine istraživali domaći stručnjaci, na osnovu čijih podataka se i došlo do naznaka o postojanju ležišta plemenitih metala u ovom delu Srbije. 
 
OK Radio, Večernje novosti

Vrati se na kategoriju Seks i grad

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: