Nestao predmet u Višem sudu u Vranju: Nezvanično - Kantarov

Seks i grad - Petak 21.07.2023 - 10:01

Prema nezvaničnim informacijama u pitanju predmet u kojem je Dejan Nikolić Kantar osuđen na 18 meseci zatvora za ugrožavanje bezbednosti novinara.

Foto: S.Tasić/OK Radio Foto: S.Tasić/OK Radio

Saopštenje ANEM (Asocijacija nezavisnih elektronskih medija) povodom ovakvih informacija prenosimo u celosti:

- Predmet Osnovnog suda u Vranju Kž1 131-23,  koji sadrži svu dokumenataciju vezanu za presudu Dejanu Nikoliću Kantaru, na 18 meseci zatvora, za ugrožavanje bezbednosti Olivere Vladković, vlasnice OK radija, i Svetlane Ivanov, zaposlene u ovom radiju, prema zvanično nepotrvđenim informacijama - nestao je.

Vest o tome je juče prostrujala društvenim mrežama u Vranju, a ubrzo su stigle potvrde iz različitih izvora.

Dejan Nikolić Kantar je prošle godine osuđen na 14 meseci zatvora za isto ovo delo prema istim oštećenima.


Za vreme suđenja ponovio je isto delo i zbog toga je Osnovni sud u Vranju doneo prvostepenu presudu na 18 meseci zatvora.

Pošto Nikoliću ističe zatvorska kazna od 14 meseci krajem avgusta, mislim da je u pitanju očigledno pojačana opstrukcija, kako bi se odložila odluka Višeg suda, tj. kako bi Nikolić izašao na slobodu, pre eventualne potvrde nove presude, koja je izvesna jer je pretnje izrekao u sudnici, pred brojnim svedocima.

Kada bude pušten na slobodu, i pored pravosnažne presude, Nikolić će, uz podršku iz sistema, nastojati da maksimalno odloži izdržavanje kazne zatvora.

Danas ću poslati dopis Višem sudu sa pitanjima vezanim za slučaj nestanka predmeta, i radnje koje se preduzimaju kako bi se utvrdile sve okolnosti pod kojima je nestao ovaj dokumenta.


Poslaću i dopis Ministarstvu pravde, ministarki i Sektoru za pravosuđe, kako bi razmotrili vršenje nadzora vezanog za ove događaje u Višem sudu u Vranju. O svemu ću obavestiti i predsednicu vlade Republike Srbije Anu Brnabić, jer smo kao Radna grupa za zaštitu i bezbednost novinara koju je osnovala, ovaj slučaj označili kao posebno važan u radu Radne grupe.
Obaveštena je i misija OEBSa u Beogradu o novom razvoju ovog slučaja.


Prema informacijama do kojih smo došli, već 12. jula je u Viši sud stigao ovaj predmet. I u Osnovnom sudu je definisan kao „hitan”.

U međuvremenu je za predsednicu veća određena sutkinja Tatjana Jovanović Mihajlović. U to vreme je bila na odmoru.


Kada se vratila sa odmora, zatražila je izuzeće, jer je njena ćerka Hristina Đorović predala punomoćje o zastupanju Dejana Nikolića Kantara.

(Podsećam da je tokom ova dva suđenja Nikolić promenio nekoliko advokata, ili su ga napuštali advokati, bilo je jasno da je svaki put u službi opstrukcije suđenja).


Ova presuda na 18 meseci zatvora, doneta je za pretnje koje su upućene 16. avgusta prošle godine.

Tokom proleća ove godine, više puta je opstruirano suđenje. Na kraju je, ipak, sudija Osnovnog suda uspeo da slučaj privede kraju i donese presudu.

Opstrukcija kojoj sada prisustvujemo ima jasan cilj i pravosuđe mora da pokaže efikasnost.


U junu prošle godine, na sastanku Radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara Vlade Republike Srbije, Branko Stamenković, tada zamenik Republičkog javnog tužioca, rekao je da je Nikolić „bacio rukavicu u lice” pravnom sistemu Srbije, i da odgovor mora da bude jedinstven i efikasan.

Od tada do danas, tužilaštvo je posao odradilo profesionalno. Sudije Osnovnog suda su se izborile protiv opstrukcija i donele adekvatne odluke, Viši sud u prvoj presudi, takođe je bio efikasan.


Lokalna samouprava više od godinu dana od svog rešenja da se sruši nelegalno izgrađeni objekat kojim je zazidan deo OK radija, odakle je sve počelo, još uvek nije srušila tih pedesetak kvadrata proširenja kockarnice.

I ne samo to, Upravni sud iz Niša, poništio je odluku Uprave za igre na sreću Ministarstva finansija, kojom su zatvorene kladionice Dejana Nikolića, jer je dobio licencu, iako je osuđivan krivično i to, u jednom slučaju, i za nelegalno organizovanje igara na sreću.


Novi događaji u Vranju biće i tema narednog sastanka Stalne radne grupe za bezbedonst novinara (koju čine sva novinarska udruženja NUNS, UNS, ANEM, Asocijacija medija, NDNV, Asocijacija online medija, Republičko javno tužilaštvo i Ministarstvo unutrašnjih poslova, uz posmatračku ulogu OEBS - a), koja će se održati narednog utorka, 25. jula – navodi se se u saopštenju koje je potpisao Veran Matić, izvršni direktor Asocijacije nezavisnih elektronskih medija (ANEM) i član Stalne radne grupe za bezbednost novinara.

Takođe, OK Radio je u četvrtak pre podne uputio zahtev Višem sudu u vezi informacija o navodnom nestanku predmeta, ali do objavljivanja ovog teksta odgovor još nije stigao.

 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Seks i grad

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: