Stižu izbeglice iz Ukrajine: Prvi korisnici biće smešteni u Vranju

Seks i grad - Četvrtak 10.03.2022 - 14:24

Prvi korisnici smeštaja koje izbeglicama iz Ukrajine nudi Komesarijat biće smešteni u renoviranom centru u Vranju.

FOTO: S.Tasić/OK Radio FOTO: S.Tasić/OK Radio

U periodu od 25. februara do 9. marta ove godine u Republiku Srbiju ušlo je ukupno 6.784, a izašlo 5.721 državljana Ukrajine, rečeno je na 26. sednici Radne grupe za rešavanje problema mešovitih migracionih tokova kojom je predsedavao predsednik Radne grupe, ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin.

- Lica za koja su izvršene prijave boravišta, izvršene su u najvećoj meri na privatnim adresama, dakle, reč je o ljudima koji su pomoć i utočište potražili kod svojih rođaka i prijatelja.

Napominjem da za sada ne očekujemo nikakav masovni priliv lica iz Ukrajine -
kaže Vulin.
.
Na sednici su, takođe, razmatrani i definisani načini na koji će naša zemlja rešavati probleme migracionih tokova nastalih usled krize u Ukrajini.

U tom cilju Radna grupa za rešavanje problema mešovitih migracionih tokova usvojila je i Plan prihvata državljana Ukrajine i ugroženog stanovništva koje je napustilo Ukrajinu.


Članovi Radne grupe za rešavanje problema mešovitih migracionih tokova podneli su izveštaj predsedniku Radne grupe i ministru policije Aleksandru Vulinu o trenutnom stanju u centrima za smeštaj migranata i tražilaca azila i trendovima migracionih tokova iz zemalja Azije i Afrike tokom 2021. godine.

- Komesarijat za izbeglice i migracije može odmah da stavi na raspolaganje do više od hiljadu mesta za izbeglice iz Ukrajine, u centrima kojima upravlja. Centri se nalaze širom Srbije.

Korisnicima je moguće pored smeštaja, hrane, odeće, obuće, paketa za higijenu, hrane za bebe... pružiti i druge vrste pomoći, kao što su pravna i psihološka pomoć, potpuna medicinska zaštita, uključivanje dece u obrazovni sistem Srbije i drugo
- dodali su.

Podsećamo da je Komesarijat za izbeglice i migracije uputio svojim poverenicima u svakoj opštini u Srbiji, instrukciju o tome na koji način mogu da pruže pomoć izbeglicama iz Ukrajine.

 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Seks i grad

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: