Važno je prijavljivati svaki slučaj problema koje imaju novinari

U fokusu - Četvrtak 21.12.2023 - 11:46

Napadi na imovinu OK Radija, kao i pretnje zaposlenima u poslednje dve godine, bili su povod za održavanje tribina, sednica radne grupe, kao i sastanaka novinara i novinskih udruženja, kako u Vranju, tako i širom Srbije.

Foto: G.Mitić/OK Radio Foto: G.Mitić/OK Radio

Slučaj zazidavanja OK Radija u Vranju nelegalnim objektom kockarnice, bio je povod za prvu u seriji tribina Nedeljnika Vreme po Srbiji, s namerom da se u okviru njih razgovara o stanju demokratije.

Urednik nedeljnika Vreme Filip Švarm naglasio je da novinare, koji samo rade svoj posao u skladu sa Kodeksom novinara, vlast naziva odrodima, agentima i stranim plaćenicima.


Tu, po njegovom mišljenju, kreću problemi za predstavnike sedme sile.

- To što bi pojedini novinari da rade u javnom interesu, kroz propagandna glasila prezentuje se kao antidržavni akt.

Zato ne čudi da u Vranju jedan kontraverzni biznismen može da zazida radio stanicu.

Ti problemi su sve izraženiji na lokalnom nivou.


Ljudi u manjim mestima imaju i manju mogućnost da budu anonimni, te su u većoj opasnosti i strahu
- naveo je Švarm.

Član Radne grupe za bezbednost novinara Veran Matić, istakao je da su ovakvi slučajevi proizvod nekažnjivosti i ambijenta u kome su lokalne kabadahije najčešće u nekim vezama sa političarima.

- Devedesetih su pomagane i jačane lokalne inicijative, što proteklih godina nije bio trend, već je dolazilo do njihovih slabljanja. Red je da sada okrenemo taj proces.

Važno je prijavljivati svaki slučaj problema koje imaju novinari.


Mi smo šokirani onim što se u poslednje vreme dešavalo  OK Radiju.

Na sastancima radne grupi imali smo konstatacije i iz tužilaštva da je slučajem OK Radija državi bačena rukavica u lice i da država mora da reaguje, odnosno njene institucije
- rekao je Matić

Na tribini je i ukazano da se nijedna firma nije javila na konkurs grada Vranja kako bi preuzela rušenje objekta kojim je zazidan prozor OK Radija.

Solidarnost je mnogo manja među zaposlenima u medijima danas, rečeno je, kao i to da izostaje neka vrsta prkosa građana zbog koje bi, kako su naveli, devedestih verovatno bilo mnogo više građana na tribini poput ove u Vranju.

Iz Vranja je poslata poruka solodarnosti kolegama novinarima, uz konstataciju da su u mnogim mestima u Srbiji prostori bili nedostupni za ovakvu vrstu javnih dijaloga, jer postoji veliki strah u lokalnim sredinama od odmazde lokalnih moćnika.

 



 

OK Radio

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: