Beč via Sekirje

U fokusu - Četvrtak 20.12.2012 - 09:27

Dragana Disića (51), rodom iz planinskog sela Sekirje kod Vranja, nije zanimala škola, a ni sitna poljoprivreda od koje se preživljavalo teškom mukom.

Disić Disić

Otac Mile i majka Mira mukotrpnim težačkim radom jedva su uspevali da svoju porodicu spasu gladi i boleština.

Dragan je to posmatrao, pomagao ocu i razmišljao kako da pobegne od sudbine siromašnog planinca.

- Otac je bio harmonikaš, poznat u čitavoj Poljanici. Nema te svadbe i veselja na kojem nije svirao.

Vodio je i mene, imao sam sluha, pa sam počeo da sviram. Svi su govorili: "Mile je dobio naslednika harmonikaša."

Završio sam osnovnu školu, svirao harmoniku i čuvao stoku. Sve dok jednog dana nisam rešio da promenim život, a da bih u tome uspeo morao sam da odem od kuće – priča Dragan.

Otišao je od kuće sa 17 godina, ne javivši se roditeljima. Pronašao je neke svoje rođake u Vojvodini i počeo da radi kao građevinski radnik.

Nije bilo lako, ali su dnevnice bile visoke i počeo je da štedi. O povratku u selo nije razmišljao i tako je bilo sve do odlaska na odsluženje vojnog roka.

- Kad sam se vratio iz vojske rekao sam ocu da neću ostati na selu. Izvadio je harmoniku, odsvirao "Moj brate u tuđini" od Mehe Puzića, izljubio me i kratko rekao: "Neka te Bog čuva, svako sa svojom srećom, pa i ti!"

Radio sam opet kao građevinac po Srbiji, a onda 1984. godine rešio da odem u inostranstvo. Imao sam rođake u Švajcarskoj i to je bila moja obećana zemlja – navodi Dragan.

- U Švajcarskoj se skrasio u gradu Kisnaht am Rigi. Tamo sam sreo zemljaka iz Sekirja, Blagoja Kesera. Držao je kafanu i puno mi je pomogao da se snađem i nađem posao.

Zaposlio sam se kao građevinac, Bog  je hteo da svega čega se latim naučim i postanem univerzalan majstor. Prvo zidar, pa sve ostalo.

Položio sam i za E kategoriju vozača. Moj rad se video i posla je bilo uvek – ističe Dragan.

Problem je bio s papirima. Imao je vizu na tri godine i produžavao je sve do 1996. godine, kada je švajcarska vlada rešila da protera sve sezonce, jer je bilo sve manje posla.

- Tada je oko 15.000 radnika sa prostora Jugoslavije dalo otkaz i vratilo se kućama. Ja sam se prebacio u Austriju, u Beč, tamo sam našao posao, jer sam bio vrhunski zidar, teracer, fasader, armirač, vozač, sve...  - kaže Dragan.

Upoznao je Nedeljka Stankovića, rodom iz Bosne, i prvo krenuo da radi u njegovoj firmi. Potom su osnovali zajedničku građevinsku firmu “Kalamarija”.
 
- Od 2001. imam svoju firmu “S + S”, gde radim i rukovodim. Uglavnom angažujem ljude iz mog rodnog kraja, jer u njih imam poverenja, a i vredni su. Nameravam da radim još četiri godine, a onda penzija i povratak u rodno Sekirje – priča Dragan.

Napravio je Dragan kuću u Vranju za sina, za sebe i suprugu u Sekirju, i to sve sam, svojim rukama, od temelja do krova i unutra do useljenja.

- Imamo stan od 40 kvadrata u Beču da odemo kad poželimo. Kupio sam autobus i unajmio ga jednoj austrijskoj turističkoj agenciji - završava priču Dragan.
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: